Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 203 SJT
Datum: 1 augustus 2006

Actualisatie 'Signaleringskaart (mogelijke) bodemverontreiniging' op provinciale website

De gegevens in de 'Signaleringskaart (mogelijke) bodemverontreiniging' op de website van de provincie Fryslân zijn geactualiseerd. Met het invoeren van alle bodemrapporten van de gemeenten Dongeradeel en Heerenveen zijn nu - op de gemeente Leeuwarden na - alle gemeentelijke bodemrapporten in beeld gebracht in de Signaleringskaart. Dat levert samen met alle informatie uit provinciale bestanden een schat aan gegevens op over de Friese bodem. Voor eigenaren en gebruikers een uitermate handig middel om snel na te gaan of een perceel grond verontreinigd is, en of er al dan niet gesaneerd is.

De Signaleringskaart is inmiddels twee jaar online en raadpleegbaar via de provinciale website op www.fryslan.nl/bodemloket. De kaart wordt sindsdien veel gebruikt door eigenaren en gebruikers van percelen. Ook steeds meer makelaars en taxatueurs in onroerend goed maken standaard gebruik van de Signaleringskaart. Om de gebruikers van de kaart goed van dienst te zijn is in maart 2006 een nieuwe versie van de kaart in gebruik genomen, die uitgebreider en actueler is. De provincie actualiseert de provinciale gegevens ieder kwartaal, en de gemeentelijke gegevens eenmaal per half jaar. De gegevens die door middel van een kaart gepresenteerd worden, dienen als 'signalering' voor huidige en toekomstige eigenaren en gebruikers. Zij kunnen eenvoudig en snel nagaan of er over een specifieke locatie gegevens bekend zijn over een vermoedelijke dan wel geconstateerde bodemverontreiniging. Is dat laatste het geval, dan zijn de rapporten van het bodemonderzoek in veel gevallen via de Signaleringskaart aangegeven.

In het digitale 'Bodemloket' wordt naast de Signaleringskaart ook veel overige informatie aangeboden over het thema bodem, zoals die over bescherming, sanering en beheer. De provincie wil daarmee niet alleen de eigenaren en gebruikers van dienst zijn, maar ook bedrijven die bijvoorbeeld actief zijn in de bewerking van grond. Zo zijn er formulieren te downloaden voor het saneren van bodemverontreinigingen en formulieren voor het aanvragen van subsidie op het saneren van bedrijfsterreinen.

De gegevens van de landbodems in Leeuwarden zijn niet opgenomen omdat Leeuwarden als enige Friese gemeente zelf het bevoegde gezag is voor de Wet bodembescherming. De gegevens over de waterbodems in Leeuwarden zijn wel opgenomen.

Heeft een eigenaar of gebruiker van een locatie naar aanleiding van de in de Signaleringskaart gepresenteerde gegevens vragen (Hoe ernstig is de verontreiniging, moet ik saneren?), dan kan men terecht bij de betreffende gemeente dan wel bij de provincie Fryslân.


---- --