Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 26 juli 2006

Ereteken voor Orde en Vrede voor de heer J.A. Buchinhoren

Op dinsdag 1 augustus 2006 om 10.30 uur reikt de burgemeester van Alkmaar mevrouw drs. M. van Rossen het Ereteken voor Orde en Vrede met de gesp 1949 uit, aan de heer J.A. Buchinhoren. De heer Buchinhoren heeft van 1947 tot 1950 gediend in voormalig Nederlands-Indië. Ook krijgt hij het Demobilisatie-insigne opgespeld. De bijeenkomst vindt plaats in het stadhuis van Alkmaar.

De heer Buchinhoren - geboren in Schiedam in 1927 - woont sinds 42 jaar in Alkmaar. Hij heeft van 31 december 1947 tot 8 april 1950 gediend in voormalig Nederlands-Indië. Op grond van deze verdienste komt de heer Buchinhoren in aanmerking voor het Ereteken voor Orde en Vrede met de gesp 1949. Het ereteken is al in 3 maart 1952 door de toenmalige Minister van Oorlog aan de heer Buchinhoren toegekend maar door omstandigheden niet uitgereikt. De toekenning wordt als volgt gemotiveerd: Als blijk van respect en waardering voor zijn inzet onder buitengewoon moeilijke omstandigheden. Daarnaast krijgt de heer Buchinhoren het Demobilisatie-insigne opgespeld. Hierbij hoort een oorkonde waarop staat vermeld dat decorandus op trouwe en waardige wijze het vaderland overzee heeft gediend bij het herstel van orde en vrede.

Ereteken voor Orde en Vrede
Het Ereteken voor Orde en Vrede kan worden toegekend aan de militairen van de krijgsmacht, die in het voormalige Nederlands-Indië dan wel Indonesië en aangrenzende zeegebieden, in het tijdvak aanvangend op 3 september 1945 en eindigend op 4 juni 1951 tenminste drie maanden in werkelijke dienst zijn geweest. Gespen kunnen worden toegekend aan hen, die rechtstreeks in militair verband hebben moeten optreden. Op de gesp staat het jaartal vermeld waarin dit optreden heeft plaatsgevonden. Gespen worden op de uniformbaton aangegeven door middel van een zevenpuntige bronzen ster.