Gemeente Utrecht

Resultaten onderzoek legionella Amstelstraat

Nader onderzoek van het laboratorium van Hydron Midden-Nederland heeft uitgewezen dat in het drinkwater van 78 woningen in de Rivierenwijk in Utrecht een te grote hoeveelheid legionellabacteriën zit. In totaal zijn 173 woningen onderzocht. Dit is een bevestiging van het beeld dat uit de steekproef van 11 juli naar voren is gekomen. Het gaat om een complex huur- en koopwoningen waar door bijzondere omstandigheden de drinkwatertemperatuur de wettelijke norm van 25°C overschrijdt. Bij een steekproef was al in drie woningen de legionellabacterie aangetroffen. Onmiddellijk zijn voor het hele complex van 207 woningen maatregelen genomen om de kans op besmetting te beheersen. Met de bewoners is afgesproken dat alle woningen op legionella zouden worden getest. Vandaag heeft Hydron-Midden-Nederland de bewoners over de resultaten van dit eerste onderzoek geïnformeerd.

Enkele weken geleden is in een complex woningen in de Amstelstraat in Utrecht geconstateerd dat de drinkwatertemperatuur de wettelijke norm van 25°C overschrijdt. Omdat in drinkwater dat een hogere temperatuur heeft dan 25°C de kans op ongewenste bacteriegroei bestaat, heeft Hydron Midden-Nederland in alle huizen in de Amstelstraat en omgeving een watermonster genomen.

Specifieke omstandigheden

De legionellabesmetting in het complex woningen aan de Amstelstraat is het gevolg van bijzondere omstandigheden. Onderzoek heeft uitgewezen dat de drinkwaterleiding wordt opgewarmd door stadsverwarmingsbuizen onder de woningen.

'Leefregels' blijven van kracht

Bij de maatregelen die door de diverse betrokken partijen zijn genomen, is uitgegaan van het scenario dat in alle woningen legionella zou worden aangetroffen. Vandaar dat in alle woningen een speciale douchekop met filter is geïnstalleerd en dat er een aantal 'leefregels' is opgesteld door de GG & GD. Het is belangrijk dat de bewoners deze leefregels blijven volgen. Tot nu toe zijn geen gevallen van legionellabesmetting onder bewoners van het complex bekend.

Hoe nu verder?

Het is belangrijk dat de temperatuur in de leidingen zo snel mogelijk daalt tot onder de 25°C. De verwachting was dat die temperatuur snel zou dalen nu het water in de inspectieruimten is weggepompt. Dit blijkt echter niet het geval. Om een snellere afkoeling te bevorderen, zal Hydron Midden-Nederland de drinkwaterleidingen continu gaan spoelen. Ondertussen onderzoekt woningcorporatie Bo-Ex hoe zij de temperatuur in de inspectieruimten en leidingen zo snel mogelijk kunnen laten dalen en sluit Eneco de leidingen van de stadsverwarming af.

Informatiebijeenkomst

Vanavond organiseert woningcorporatie Bo-EX om 20.00 uur een informatieavond voor bewoners in dienstencentrum Spaarnestraat, Spaarnestraat 11 in Utrecht. Tijdens deze bijeenkomst zal Hydron Midden-Nederland de resultaten van het onderzoek nader toelichten en zijn ook de GG & GD en ENECO Energie aanwezig om vragen te beantwoorden.

Noot voor de media:

mocht u naar aanleiding van dit persbericht nog vragen hebben dan kun daarvoor contact opnemen met de volgende contactpersonen:
* Hydron Midden-Nederland, Ingrid van Hoof, 06 - 51 08 29 36
* Bo-Ex, Johan Klinkenberg, 06 - 53 70 37 90
* GG & GD Utrecht, Svante Gustafsson, 030-286 33 47 (tijdens kantooruren)