TNS NIPO

Foto

Publicaties over onderzoek i.s.m. RTL

1 augustus 2006

Doping Landis betreurenswaardig; Tour de France blijft onomstreden

Tourwinnaar Floyd Landis is betrapt op het gebruik van verboden, stimulerende middelen. TNS NIPO vroeg, in opdracht van RTL Nieuws, 600 Nederlanders naar hun mening over de Tour de France, Landis en doping.

Van de ondervraagden is 46 procent geïnteresseerd in de Tour de France (mannen: 55%, vrouwen: 35%) en volgde 37 procent de Tour 'op de voet' of 'op hoofdlijnen'. Bijna iedereen (95%) heeft meegekregen dat Landis positief is bevonden.

Tweederde denkt dat Landis positief is
Tweederde (68%) van de Nederlanders denkt dat Landis ook na contra-expertise positief zal worden bevonden; van de Tour de France 'adepten' denkt 73 procent dat. Ruim acht op de tien (84%) vinden dat heel erg, onder degenen die geïnteresseerd zijn in de Tour is dat zelfs 92 procent.

Ruim een kwart (27%) denkt dat het 'merendeel' tot 'alle professionele renners' doping gebruiken. De geïnteresseerden zijn wat optimistischer over het deel van de renners dat doping gebruikt. Zes op de tien (62%) denken dat een wielrenner toch nog kan winnen zonder doping, van de geïnteresseerden denkt tweederde dat (66%).

---

1 | Ruim een kwart (27%) denkt dat merendeel renners doping gebruikt
---

Geïnteresseerd in de Tour Niet geïnteresseerd in de Tour Totaal % % %
Alle professionele wielrenners 5 5 5
Het merendeel 22 21 24
Ongeveer de helft 19 22 16
Minder dan de helft 25 21 30
Een enkeling 24 24 23
Weet niet/ geen antwoord 5 7 2

Bron: TNS NIPO, 2006

---

Meerderheid gaat volgend jaar gewoon weer kijken Negen op de tien Nederlanders (90%) gaan volgend jaar net zo veel naar de Tour kijken als dit jaar. Per saldo zullen de kijkcijfers niet veranderen, als gevolg van deze dopingaffaire. Ook als we kijken naar het kijkgedrag van nu, zien we bijna geen verschillen (zie tabel 2).
---

2 | Per saldo blijft men evenveel naar Tour de France kijken
---

Volgde Tour 2006
Op de voet Op hoofdlijnen Zijdelings Helemaal niet Totaal % % % % %
Meer 4 4 2 6 4
Minder 4 2 5 6 3
Evenveel 90 92 91 88 92
Weet niet/ geen antwoord 1 2 2 0 1

Bron: TNS NIPO, 2006

---

We vinden wel een klein verschil naar leeftijd: van de jongeren (tot 35 jaar) gaat zes procent meer kijken en twee procent minder. Onder ouderen is dat min of meer andersom: drie procent meer kijken en zes procent minder.

Twee jaar uitsluiting is voldoende
De standaardstraf bij het gebruik van doping is momenteel twee jaar uitsluiting van wedstrijden. Bijna de helft (46%) van de Nederlanders vindt dat dat zo moet blijven. Ruim een kwart (27%) is voor een levenslange uitsluiting, zestien procent vindt dat de straf moet worden verhoogd, maar niet naar levenslange uitsluiting en elf procent wil een lagere straf dan twee jaar uitsluiting. De geïnteresseerden zijn duidelijk milder: 22 procent wil levenslange uitsluiting, 50 procent vindt twee jaar genoeg en veertien procent zou een lagere straf dan twee jaar willen.

Renners zelf verantwoordelijk
De wielrenners zelf worden het meest (53%) als de verantwoordelijken voor de affaire aangewezen, daarna de sponsors (9%) en de ploegen (8%). De Tourorganisatie wordt door drie procent genoemd. Niemand noemt de internationale wielrenunie UCI.

Doping niet vrijgeven, Tour moet blijven
Een minderheid (8%) is voorstander van vrijgeven van doping in de wielersport; zes procent wil doping in alle sporten vrijgeven. Bijna niemand (5%) vindt dat de Tour de France moet worden afgeschaft.

C5361 | TNS NIPObase CATI | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk vond plaats op vrijdag 28 juli 2006. In totaal werden 600 personen van 18 jaar en ouder ondervraagd (n=600). De resultaten van het onderzoek zijn gewogen naar geslacht, leeftijd, opleiding, gezinsgrootte en regio.

Bij publicatie of verspreiding de bron TNS NIPO/ RTL Nieuws vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Peter Kanne (tel: 020 522 59 24).