Unicef



Libanon: hulpkonvooien hebben moeite om de bevolking te bereiken
01 augustus 2006, New York - Na de Israëlische aanval op de Zuid-Libanese stad Qana waarbij bijna 60 mensen omkwamen, roept Unicef alle partijen op om de vijandelijkheden onmiddellijk te staken. "Dat burgers voortdurend een doelwit vormen, veroordelen we sterk. Vooral omdat er kinderen in het spel zijn," zei Unicef-directeur Ann M. Veneman afgelopen zondag vlak na de aanval. Onder de doden in Qana zijn 37 kinderen.

De driejarige Aya raakte door een bom gewond. Ze ligt nu in het Rafiq Hariri-ziekenhuis in Beiroet. Foto: Unicef/HQ06-2224/Brooks De driejarige Aya raakte door een bom gewond. Ze ligt nu in het Rafiq Hariri-ziekenhuis in Beiroet. Foto: Unicef/HQ06-2224/Brooks

Unicef maakt zich grote zorgen om het lot van de kinderen in het conflictgebied. De strijd tussen Israël en Hezbollah heeft in Libanon tot nu toe aan circa 670 mensen het leven gekost en ruim 3000 mensen zijn gewond geraakt. Unicef denkt dat een derde van de doden uit kinderen bestaat en dat kinderen bijna de helft van het totaal aantal ontheemden uitmaken.

Moeilijk om bevolking te bereiken In de delen waar de strijd op zijn hevigst is, is het voor hulporganisaties moeilijk om de bevolking te bereiken. Het is op logistiek gebied een enorme klus om konvooien met hulpgoederen op de plaats van bestemming te krijgen. Een rit van Beiroet naar Tyre in Zuid-Libanon kost normaal gesproken slechts twee uur. Nu doen hulpkonvooien er maar liefst twee dagen over. Unicef wil ongehinderd toegang tot het oorlogsgebied, inclusief de stad Qana. Geprobeerd wordt een konvooi met hulpgoederen naar de getroffen stad te krijgen. Unicef zorgt onder meer voor matrassen, dekens, emmers en zeep, bestemd voor degenen die door de bombardementen dakloos zijn geworden.

Vandaag zal ook een VN-konvooi met dertig vrachtwagens richting de Libanese steden Nakkoura, Rmeich en Tebnine vertrekken. Er rijden ook zeven Unicef-vrachtwagens mee. Ze vervoeren onder meer 40.000 liter gebotteld water, waterzuiveringsmiddelen en medicijnen.

Inentingscampagne tegen mazelen Unicef leidt namens de VN de hulpverlening op het gebied wat water- en sanitaire voorzieningen. Bovendien zal de VN-kinderrechtenorganisatie samen met haar partners vandaag in de Libanese hoofdstad Beiroet beginnen met een inentingscampagne tegen mazelen. In Beiroet zitten veel vluchtelingen dicht op elkaar en dan kunnen er makkelijk ziektes uitbreken. Mazelen kan voor kleine kinderen dodelijk zijn, vandaar dat Unicef hen zoveel mogelijk tijdens deze campagne wil bereiken. De kinderen krijgen ook vitamine A ter versterking van hun weerstand.

Unicef probeert ook te zorgen voor psychologische hulp om de kinderen te helpen die de bombardementen van afgelopen zondag hebben meegemaakt.

In de vuurlinie
Sinds een paar dagen verlaten steeds meer mensen hun dorpen in het zuiden van Libanon om aan de oorlog te ontsnappen. "Deze mensen hebben geen vervoer, geen brandstof en zijn vreselijk kwetsbaar. Ze lopen het risico in de vuurlinie terecht te komen," zegt Unicef-medewerker Afshan Khan in Libanon.