Unicef
Wereld Borstvoedingsweek: moedermelk redt kinderlevens
01 augustus 2006, New York - Kinderen in ontwikkelingslanden die in de eerste zes maanden van hun leven borstvoeding krijgen, hebben drie keer meer kans om hun kindertijd te overleven dan kinderen die dat niet krijgen. Unicef meldt dit feit in het kader van de Wereld Borstvoedingsweek, die vandaag begint.
Foto: Unicef/2006/Caminha (TiLPA)
Foto: Unicef/2006/Caminha (TiLPA)
Hoewel steeds meer vrouwen hun kind borstvoeding geven, krijgt de meerderheid van de kinderen in ontwikkelingslanden geen moedermelk. "Circa 63 procent van de kinderen onder de zes maanden krijgt geen borstvoeding. Daardoor beginnen miljoenen kinderen hun leven met een achterstand," zegt Ann M. Veneman, directeur van Unicef Internationaal.
Moedermelk beschermt
Unicef en haar partners, waaronder de World Alliance for Breastfeeding Action en de Wereldgezondheidsorganisatie, promoten het geven van uitsluitend borstvoeding tijdens de eerste zes maanden van een kinderleven. Moedermelk geeft een kind de voedingsstoffen die het nodig heeft, beschermt het tegen ziektes en stimuleert de groei en ontwikkeling. Na die zes maanden vormen moedermelk en aanvullende goede voeding voor baby's en peuters een optimale combinatie.
Unicef werkt samen met andere hulporganisaties, regeringen en gemeenschappen om het geven van borstvoeding te promoten en te beschermen. Bijvoorbeeld in Gambia, waar Unicef in gemeenschappen het geven van borstvoeding stimuleert en ondersteunt.
Moedermelk is levensreddend In noodsituaties is schoon water schaars, waardoor kinderen door besmet water bijvoorbeeld diarree kunnen krijgen. In deze omstandigheden is het geven van borstvoeding levensreddend. Daarom promoot Unicef sinds de recente aardbeving op het Indonesische eiland Java het geven van borstvoeding. Honderd vrouwen uit het aardbevingsgebied zijn opgeleid tot adviseuses. Zij bezoeken moeders met kinderen die een groot risico lopen om ziek te worden en raden hen aan om over te gaan op het geven van moedermelk.
Code tegen vervangers van moedermelk De Wereld Borstvoedingsweek markeert dit jaar de 25ste verjaardag van de 'Internationale Code voor de Marketing van Vervangers van Moedermelk'. Tot nu toe hebben meer dan 60 regeringen de bepalingen in de Code in hun beleid opgenomen. In deze Code wordt het adverteren voor en een agressieve marketing van vervangers voor borstvoeding, voedingsflessen en spenen verboden. Op deze manier kan het geven van borstvoeding beter worden gestimuleerd. Er is sinds 1981, toen de Code door de World Health Assembly werd aangenomen vooruitgang geboekt, maar nog lang niet overal wordt de Code in de praktijk toegepast. "Vooral in ontwikkelingslanden zien we wat er gebeurt als de Code niet wordt nageleefd. De helft van alle sterfgevallen bij kinderen tot vijf jaar wordt door ondervoeding veroorzaakt," zegt Veneman.
Millenniumdoelen
Borstvoeding en goede voeding voor kinderen zijn cruciaal voor het bereiken van de Millenniumdoelen. Het gaat dan met name om het met tweederde terugdringen van de sterfte onder kinderen tot 5 jaar en het uitbannen van extreme armoede en honger.
In 1996 heeft Unicef Nederland de stichting Zorg voor Borstvoeding opgericht, om ook in ons land het geven van borstvoeding te promoten. Sinds 2003 worden de werkzaamheden van de stichting gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Website stichting Zorg voor Borstvoeding