Partij van de Arbeid


Den Haag, 31 juli 2006


Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


1.

Hebt u kennisgenomen van het artikel in Trouw dd. 29 juli 2006 over apothekers die voor dure anticonceptiepillen kiezen die hen grotere marges opleveren?


2.

Wat is uw mening over de prijsverhoging van Microgynon 30 met 28% in januari dit jaar waardoor de kosten voor pilgebruiksters met 4 miljoen euro per jaar stijgen? Wat is uw mening over de prijsstijging van Rigevidon met 28% in februari dit jaar?


3.

Kan volgens u het zorgverlenerschap van de apothekers samengaan met het actief om zetten van patiënten naar een dure pil Rigevidon?


4.

Acht u het mogelijk dat vrouwen actief door apothekers op het dure Regevidon worden overgezet omdat apothekers daar korting op krijgen?


6..

Acht u zich moreel verplicht de prijs van de anticonceptiepil zo laag mogelijk te houden nadat u deze pil uit het pakket hebt gehaald en vrouwen dit zelf moeten betalen?


7.

Wat vindt u van de in het convenant met partijen gemaakte afspraken, dat margeconcurrentie omgezet zou worden in prijsconcurrentie en dat dit een voorbeeld is van de omgekeerde weg namelijk een maximale margeconcurrentie? Welke mogelijkheden hebt u om in te grijpen en alsnog de gemaakte afspraken in het convenant af te dwingen?


8.

Acht u gezien de kostenverhoging, het preferentiebeleid van zorgverzekeraars of een afspraak tussen verzekeraars en apotheken over het afleveren van het laagst geprijsde middel, toereikend om de onnodige kostenstijging te voorkomen?


9.

Bent u van mening dat een aanbesteding zoals in het Nieuwzeelandse model (Kiwi) niet tot een betere kostenbeheersing leidt? Zo ja, wanneer gaat de minister dit model invoeren? Zo nee, op welke wijze gaat de minister stimuleren dat een preferentiebeleid van verzekeraars ook daadwerkelijk tot kostenbeheersing of kosten vermindering leidt?


10.

Indien de apotheker onder de reikwijdte van de WGBO is komen te vallen, acht u het krachtens deze wet de taak van de apotheker de patient actief te informeren over eventuele goedkopere, uitwisselbare alternatieven? Zo ja, op welke wijze gaat u dan bevorderen dat de apotheker en in het verlengde zijn baliepersoneel deze informatie aan de patient zal geven, ondanks een eventueel verlies aan marge?


Zo nee, bent u van plan de WGBO op dit punt aan te passen opdat patienten door informatie van de apotheker kostenbewust een keuze kunnen maken?