Unicef



Congo: "Ik vind het leuk om soldaat te zijn"

27 juli 2006, Lumumbashi - In het rapport 'Child Alert: Democratische Republiek Congo' belicht Unicef de gevolgen die het jarenlange geweld in Congo voor de kinderen in dit land heeft. Unicef-correspondent David McKenzie gaat in dit artikel in op de tienduizenden kindsoldaten die in Congo in legertjes een 'thuis' hebben gevonden.

Kindsoldaten op wacht in de buurt van de stad Bunia in de oostelijke regio Ituri. Foto: Unicef/HQ03-0555/LeMoyne Kindsoldaten op wacht in de buurt van de stad Bunia in de oostelijke regio Ituri. Foto: Unicef/HQ03-0555/LeMoyne

De 17-jarige Jean woont in een eenvoudig huis in Lumumbashi. Hij is een shirt aan het naaien. Maar eigenlijk heeft hij liever een geweer in zijn handen dan naald en draad. "Ik wilde het leger niet uit," zegt hij. "Ze hebben me meegenomen en zeiden dat ik nog maar een kind ben en geen soldaat mag zijn." Jean is gefrustreerd en kwaad. Van de regering kreeg hij geen geld ter compensatie. Zijn volwassen collega's kregen dat wel.

Oorlog is gewoon
Na bijna tien jaar conflicten in Congo, vinden de kinderen in dit land oorlog en geweld gewoon. Volgens het Unicef-rapport over Congo zijn bijna 30.000 kinderen door gewapende groeperingen ingelijfd. Ze worden gedwongen de bevolking te terroriseren, de vele natuurlijke rijkdommen van het land te beschermen en mee te doen aan gevechten.

Jean wist ook niet beter. "Ik vind het leuk om soldaat te zijn en orders op te volgen." Net zoals zoveel andere Congolese kinderen heeft hij weinig te kiezen in het leven. Hij heeft bijna geen onderwijs genoten en de kansen op werk zijn klein. Daarom komen de duizenden kinderen die de legers verlaten vaak in de verleiding om toch weer soldaat te worden. De kans dat kinderen worden geronseld door legers is groter als ze van hun familie zijn gescheiden, of als ze door de conflicten geen thuis meer hebben. In het oosten en midden van Congo zijn meer dan een miljoen ontheemden te vinden en de kinderen binnen deze groep laten zich makkelijk door legers inlijven.

Jean heeft liever een geweer in zijn handen dan naald en draad

De regering van Congo heeft een optioneel protocol geratificeerd dat bij het Verdrag voor de Rechten van het Kind hoort. Dit protocol verbiedt de rekrutering van minderjarigen. Maar grote delen van Congo worden niet door de regering gecontroleerd en een aantal gebieden is niet toegankelijk voor hulporganisaties, zodat kinderen niet tegen ronselaars kunnen worden beschermd.

Verkiezingen zijn in aantocht Unicef doet haar best om kinderen ervan te overtuigen dat het soldatenleven uitzichtloos is. Samen met haar partners zorgt Unicef voor psychologische ondersteuning en voor opvangcentra waar ex-kindsoldaten worden voorbereid op hun terugkeer naar de maatschappij. Verder vaccineert Unicef kinderen tegen veel voorkomende ziektes, worden er tijdelijke scholen in vluchtelingenkampen opgezet, wordt er gezorgd voor schoon water en sanitaire voorzieningen en krijgen vluchtelingen kookgerei, jerrycans en materialen voor de bouw van tijdelijke onderkomens.

Unicef heeft voor haar hulpverlening in 2006 bijna 94 miljoen dollar nodig, maar dit bedrag is bij lange na niet ontvangen. Anthony Bloomberg, directeur van het Unicef-kantoor in Congo, is desondanks optimistisch. "We staan aan de vooravond van de verkiezingen. Op 30 juli kan dit land kiezen voor verandering en verbetering. Wij moeten de nieuwe regering en de bevolking in dit land steunen. De kinderen in Congo moeten een nieuwe start kunnen maken; zij kunnen zorgen voor positieve ontwikkelingen in dit land."

Meer over het Unicef-rapport Zie het origineel
over Congo