Unicef



Zimbabwe wil hulpprogramma's voor aidswezen

26 juli 2006, Harare - Zimbabwe heeft 1,6 miljoen aidswezen en hun aantal groeit. Het land heeft daarom Zimbabwaanse hulporganisaties opgeroepen om plannen in de dienen ter verbetering van de levensomstandigheden van deze kinderen.

De Zimbabwaanse overheid werkt hiervoor samen met Unicef. De voorstellen die door de selectie komen zullen worden gefinancieerd door vier donoren: het Britse ministerie voor ontwikkelingssamenwerking, de Europese Commissie, New Zealand AID en de Zweedse organisatie Sida. Op dit moment zit er 50 miljoen dollar in de pot.

Kwart Zimbabwanen heeft hiv/aids De hulp komt als geroepen. De economische omstandigheden in Zimbabwe zijn zeer slecht en een kwart van de bevolking heeft hiv/aids. Een op de vier kinderen, 1,6 miljoen in totaal, heeft een of beide ouders aan de gevolgen van aids verloren. Huishoudens die alleen uit kinderen bestaan, hebben moeite het hoofd boven water te houden. Naar school gaan zit er daarom vaak niet in.

Dr. Festo Kavishe, directeur van het Unicef-kantoor in Zimbabwe, heeft vertrouwen in de organisaties die de aidswezen en andere kwetsbare kinderen moeten helpen. Meer dan 900.000 wezen en kinderen die bijvoorbeeld voor zieke ouders moeten zorgen, krijgen nu al hulp zodat ze toch naar school kunnen. Maar, zegt hij, "haast is geboden!"