Ingezonden persbericht

Persbericht 24-7-2006

En ze heten Commissaris Mosselen....

De eerste succesvolle match

Toevoeging aan onderstaand persbericht

14 Personen vertegenwoordigd uit de hele mosselindustrie en onderzoekers proefden de eerste mosselen van het project
mosselbroedvermeerdering van de onderzoekers van AquaSense.
De kwaliteit van de eerste consumptiemosselen uit deze proef overtrof de verwachting van alle aanwezigen.
Ruim 40 procent vlees en een zeer hoge smaak. Allen beaamden dat dit voor de toekomst veel perspectief biedt.

In combinatie met andere aquacultuur innovaties kan dit uitgroeien om in 10-15 jaar tijd op deze manier wellicht 10-15 procent van de mosselzaadbehoefte in te vullen. Aanvullende innovaties zijn dan o.a. het onder water laten lopen van polders voor de zaadvermeerdering.

Nadat de mossellarven eerst in de badkuip zijn gevoed, zetten ze zich vervolgens af als mosselzaad aan een touw. Deze zijn als hangcultuurmosselen volgroeid. Een vergelijkbare werkwijze start binnenkort ook voor de bodemcultuur. De onderzoekers zijn in staat straks moedermateriaal te selecteren op kenmerken, bv een hoog vleesgewicht of extra sterke bisesdraden. Om zo de beste mossel op de beste plek te laten groeien, en dat is goud waard.

Sergio Herman toverde 12 bijzondere gerechtjes met pure mosselsmaken.

Mossellanders

De mossel kent in bereidingen verrassend veel variaties, koks zouden deze nog meer kunnen toepassen, een heerlijke uitdaging.

De eerste 6000 kilo exclusieve commissaris mosselen wachten op een hele speciale klant, kent u hem...

Met vriendelijke mosselgroet,

Gerard de Groot

Info: Gerard de Groot
06-22497293

Persbericht 22-7-2006

Kamperland, 22 juli 2006

Proef Dé Mosselinnovatie Primeur van Stichting Zeeschelp
in de stijlvolle culinaire ambiance van Sergio Herman

De commissaris van de Koningin van Zeeland de heer W.T. van Gelder heeft als voorzitter van het innovatieplatform Aquacultuur een
zeer belangrijke rol vervuld bij de realisatie van het onderzoek naar de vermenigvuldiging van mosselzaad.
Dit nadat minister Veerman al had gezegd dat de mosselsector op zoek zal moeten gaan naar nieuwe vormen van mosselzaadwinning,
als aanvulling op de traditionele mosselzaadvisserij

Passie met de Mosselnatuur

Mosselen uit de hangcultuur zijn een product uit de natuur, waarbij mosselzaad verzameld wordt en daarna aan touwen uitgroeit tot het alom gewaardeerde product.
Het aanbod van mosselzaad wisselt jaarlijks en de vraag is vaak groter dan het aanbod. Daarom zijn er twee innovatieve ontwikkelingen gestart om te kijken naar de (on)mogelijkheden van extra grondstofvoorziening:
1) de huidige experimentele mosselzaadinvanginstallaties om mossellarven in te vangen vanuit het water,
2) het vermenigvuldigen vanuit ouderdieren en het beheerst laten uitgroeien in een broedhuis.

De aanleiding om de tweede innovatie te starten was een gesprek van enkele jaren geleden in Colijnsplaat bij Marco Dubbeldam van onderzoeksbedrijf Grontmij AquaSense over zijn ervaringen met het houden van jonge diertjes, waaronder mosseltjes, om de kwaliteit van zeewater te kunnen onderzoeken. Bij dat werk bouwde hij ervaring op hoe goede en slechte waterkwaliteit invloed heeft op de groei van allerlei organismen.
Hij vertelde aan mosselhangcultuur-pionier Bart Schot dat het mogelijk zou moeten zijn met de juiste (voeding)samenstelling van het water te zorgen voor groei van mossellarven, mosselbroed en mosselen. Daarna gingen beide met innovatieadviseur Willy Reijniers van Syntens aan de slag met een aantal participanten.

Na de allereerste mossel-nakomelingen bij AquaSense in Colijnsplaat gingen al snel de activiteiten naar het proefstation voor de mariene aquacultuur van Stichting Zeeschelp bij Kamperland.
Daar kwamen ook allerlei voorzieningen zoals tanks, voedseldosering, meetapparatuur enz. voor een soort nat broedhuis. De kleine mosseltjes gingen in allerlei stadia naar buiten naar de Oosterschelde bij Neeltje Jans om de groei en overleving te kunnen volgen.
Marco Dubbeldam vertelt u vandaag zijn vindingen en de uitstraling hiervan naar ook bodemcultuurmosselen en ander schaal- en schelpdieren.

Culinair Genieten van Zeeland bij Sergio

Net als in de landbouw is er ook in de mosselcultuur niet alleen een tijd van zaaien, maar ook van oogsten. U proeft vandaag de allereerste mosselen uit de eerste mosselbroedkweken van Stichting de Zeeschelp, Een consumptiemossel primeur.
Vol trots nodigen wij u uit om deze mijlpaal in de Nederlandse mosselsector mee te maken. Wat is er mooier voor een topmossel om uiteindelijk in de gerechten van Sergio te schitteren. Restaurant Oud Sluis in Sluis ontvangt u voor een feestelijke lancering van deze
Zeeuwse Primeur, en dat is Goud waard, daarom toasten we op met u en de commissaris van de Koningin van Zeeland.

De heer W.T. van Gelder is de aanjager van innovaties ziet volop kansen voor de aquacultuur in Zeeland.

P.s. Tenslotte is er de vraag, hoe gaan ze heten; Zélanders, Mossellanders, of .........................? U hoort het vandaag



Ingezonden persbericht