Politie Amsterdam-Amstelland

Hoofd 020 - 559 22 communicatie 85 Peter van der
Maat

Pers- en externe 020 - 559 36 voorlichting 80
Gerard
Remco GerretsenVrooland
Rob van der Leo
Veen Dortland
Ron Moes Sita
Koenders

E-mail: Website:
pers@amsterdam.politie.nl www.politie-amsterdam-amstelland.nl

Groep pedoseksuelen aangehouden / Portugal -- Amsterdam (24/07/2006)

Afgelopen maanden hebben rechercheurs van Bureau Zedenpolitie vier verdachten aangehouden in verband met seksueel misbruik van jongens. De slachtoffertjes waren in de leeftijd van 8 tot 16 jaar. De pedoseksuelen zijn nu 55 tot 68 jaar oud. Twee aanhoudingen vonden plaats in Portugal en twee in Amsterdam. Alle mannen, met de Amerikaanse nationaliteit, zijn inmiddels in bewaring gesteld. Het rechercheteam heeft het vermoeden dat er meer slachtoffertjes zijn dan de vier die aangifte hebben gedaan.

Onder supervisie van een officier van justitie van het parket Amsterdam startten rechercheurs van Bureau Zedenpolitie een onderzoek in verband met seksueel misbruik door een 55-jarige man. De aangiften tegen hem omvatten de periode 1987 tot 1991. Deze bewuste verdachte woonde in die periode in een woning aan het Leusdenhof in Amsterdam-Zuidoost. Later heeft hij ook in de Borneostraat gewoond. De door de rechercheurs gezochte man bleek niet meer in Amsterdam te vertoeven. Na uitgebreid onderzoek werd de man uiteindelijk in Portugal getraceerd. De verdachte bleek al sinds 1997 te zijn uitgeweken naar Portugal. In 1984 is de verdachte in Amsterdam-Zuidoost komen wonen vermoedelijk omdat hij in USA werd gezocht wegens het plegen van soortgelijke delicten met kinderen.

Op basis van een door de officier van justitie uitgevaardigd Europees arrestatiebevel werd hij in maart 2006 door de Portugese politie aangehouden. Na deze aanhouding deed ook de zoon van de verdachte aangifte tegen hem en een aantal Amerikaanse vrienden van zijn vader.

Het onderzoek werd daardoor complexer en verder uitgebreid hetgeen resulteerde in nog drie aanhoudingen. Een van deze aanhoudingen werd ook in Portugal verricht de andere twee in Amsterdam in de Hoofddorppleinbuurt. Alles wijst erop dat er sprake is van een netwerk. Alle verdachten zijn specialisten in het gebruik van de computer. Het onderzoeksteam is nog drukdoende om nader onderzoek in te stellen. Zij verzoeken iedereen die slachtoffer is geweest, of kennisdraagt van seksueel kindermisbruik door deze Amerikaanse mannen, die verbleven op het Leusdenhof, Borneostraat, Overtoom en omgeving Hoofddorpplein, telefonisch contact op te nemen met Bureau Zedenpolitie via: 020-5592585.

Uiteraard worden meldingen vertrouwelijk behandeld.