Het Zuiderzeemuseum breidt uit

Zuiderzeemuseum

Persbericht, 24 juli 2006 2006/25

HET ZUIDERZEEMUSEUM BREIDT UIT

In de overtuiging dat de ruimte waarin een object gepresenteerd wordt ook behoort tot de collectie van een museum heeft het Zuiderzeemuseum ir. Paul Toornend aan zich verbonden als conservator ruimte. De heer Toornend is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van plannen voor een herinrichting van het museum en voor voorstellen voor de inrichting en presentatie van tentoonstellingen en vaste collectie. Hij is tevens betrokken bij de geplande uitbreiding van het buitenmuseum.

De plannen voor uitbreiding van het buitenmuseum worden in eerste instantie ontwikkeld door dr. Vincent van Rossem. Hij is, tevens vanaf heden, verbonden aan het museum als conservator 20ste eeuw en zal vanuit deze positie voorstellen ontwikkelen hoe de geschiedenis van het IJsselmeer na 1932 moet worden verbeeld. Dit volgt op de beslissing dat het Zuiderzeemuseum de traditionele periode 1880-1932 laat varen en zich vanaf nu richt op verleden, heden en toekomst van het Zuiderzee- en IJsselmeergebied.

Paul Toornend (1967) studeerde architectuur aan de Technisch Universiteit Delft. Sinds 1993 werkt hij onder de naam IR. PRJ TOORNEND als zelfstandig ontwerper aan uiteenlopende projecten op het gebied van architectuur en stedenbouw, variërend van kleinschalige inrichtingsplannen tot grootschalige stedenbouwkundige ontwerpen. Hij doceert geregeld aan verschillende ontwerpopleidingen in Nederland en zijn werk werd in de afgelopen jaren bekroond met diverse nominaties, beurzen en prijzen.
Meer informatie over zijn werk vindt u via www.too.nl.

Vincent van Rossem (1950) studeerde kunstgeschiedenis in Utrecht en Amsterdam. Hij specialiseerde zich in de geschiedenis van de stedenbouw en promoveerde in 1991 op het proefschrift Het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam. Geschiedenis en Ontwerp (Rotterdam, 1993). Het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam werd ontworpen tussen 1930 en 1934 en wordt beschouwd als een mijlpaal in de geschiedenis van de functionele stedenbouw. Hierbij speelden de ideeën van de Nieuwe Zakelijkheid een belangrijke rol. Met name voor de inrichting en vormgeving van woonwijken introduceerde het plan geavanceerde inzichten. Van Rossem publiceerde in de loop der jaren over de meest uiteenlopende onderwerpen in de architectuurgeschiedenis en de ruimtelijke ordening, maar de theoretische en praktische betekenis van de Nieuwe Zakelijkheid vormt in al deze publicaties een terugkerend thema. Hij is sinds 1997 werkzaam bij het bureau Monumenten & Archeologie te Amsterdam en houdt zich onder meer bezig met de problematiek van de naoorlogse woonwijken.


Noot voor de redactie,