Unicef



Distributie Unicef-hulpgoederen op Java 24 juli 2006, New York - Unicef is bezig met de distributie van hulpgoederen op Java, dat op 17 juli door een tsunami werd getroffen. Hiermee kunnen 40.000 mensen die langs de getroffen zuidkust van het eiland wonen, geholpen worden.

De Unicef-hulpgoederen worden uitgeladen. Foto: Unicef Indonesië/Purnomo
De Unicef-hulpgoederen worden uitgeladen. Foto: Unicef Indonesië/Purnomo

Binnen 48 uur na de tsunami arriveerden vrachtwagens met hulpgoederen afkomstig uit Yogyakarta op Centraal-Java. De lading bestond uit onder meer dekzeilen, tenten, medische hulpmiddelen, waterzuiveringsmiddelen, waterzakken en jerrycans.

In Pangandaran, het beach resort dat vlakbij het epicentrum van de aardbeving ligt die de tsunami veroorzaakte, heeft Unicef een pakhuis opgezet van waaruit de goederen worden gedistribueerd.

De zevenjarige Deden zoekt steun bij zijn oom. Het huis van zijn familie in Pangandaran werd door de tsunami verwoest. Foto: Unicef/HQ06-1053/Purnomo De zevenjarige Deden zoekt steun bij zijn oom. Het huis van zijn familie in Pangandaran werd door de tsunami verwoest. Foto: Unicef/HQ06-1053/Purnomo

Angst

Tienduizenden mensen wonen in tijdelijke onderkomens en opvangcentra. Hun huizen zijn door de tsunami verwoest, of ze zijn hun huizen ontvlucht uit angst voor de komst van nog meer vloedgolven. Unicef en haar partners helpen de ontheemden en zorgen er tegelijkertijd voor dat ze - als dat mogelijk is - weer naar huis kunnen terugkeren.

In het getroffen gebied zijn 27 kinderen door de tsunami gescheiden geraakt van hun familie. Unicef vangt deze kinderen op, in samenwerking met de Indonesische regering. Geprobeerd wordt om deze kinderen zo snel mogelijk met familieleden te herenigen.