Gemeente Bussum

Glascontainers onder de grond
glascontainer.jpg

De GAD is de laatste tijd bezig geweest met het vervangen van een aantal glascontainers.

De nieuwe containers zijn bovengronds minder opvallend dan de, sinds 1980, bekende glasbollen op straat, omdat ze met het containergedeelte zijn ingegraven in de grond. Daardoor staan de nieuwe glascontainers mooier in het straatbeeld.

Sinds vorig jaar is de GAD de oude glasbollen geleidelijk aan het vervangen op plaatsen waar twee of meer containers staan. Op de Olmenlaan bij de AH in het centrum zijn al langer de nettere inwerpzuilen te zien en ook op de hoek Laarderweg bij De Dennen waren ze al geplaatst.

De afgelopen periode zijn op weer drie locaties de bollen vervangen voor ondergronds containers, nl. die op de hoek Laarderweg/Beeklaan (Margrietplantsoen), de hoek Laarderweg/Lange Heul (Edah) en op de hoek Frederik van Eedenweg, ter hoogte van de kerk.

Op de nominatie voor vervanging staan de containers bij het winkelcentrum aan de Top Naefflaan, bij de nieuwe supermarkt op de Landstraat en op de parkeerplaats achter de Nettorama. Wanneer de ondergrondse containers op deze plaatsen worden geplaatst is nog niet bekend. Overigens gebeurt dit in overleg met de gemeente.

Waardevolle grondstof

Glas dat gescheiden wordt ingezameld kan één op één weer gebruikt worden voor de productie van nieuw glas. En niet één keer, maar steeds weer opnieuw. Ter vergelijk: papier is na zes tot zeven keer hergebruik op, glas gaat altijd mee. Daarom is het zo belangrijk dat glas niet bij het restafval terechtkomt. Eenmaal bij het restafval gaat de waardevolle grondstof verloren voor recycling. Niet voor niets maakt de GAD werk van glas!