KNWV

Nieuwsbericht Watersportverbond

24-7-2006

Vechtdagen, de herontdekking van onze Vecht

Ommen en de Vecht zijn door de eeuwen heen onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de Middeleeuwen hadden de Ommenaren het belang van de Vecht ontdekt. Eigenlijk al ver daar voor. Met als hoogtepunten misschien wel de tijd dat Ommen stadsrechten kreeg en volgens sommigen belangrijker was dan Zwolle en in de periode dat de stad zich aansloot bij het Hanzeverbond in de Middeleeuwen. Ommen was vanaf die tijd een echte Hanzestad en kan genoemd worden in een rijtje met Kampen, Zwolle, Deventer, maar ook met steden als Hamburg, Keulen en Riga.

Dit jaar zult u en de andere burgers (en bezoekers) van de stad Ommen onze Vecht herontdekken. U weet wat de Vecht is en u bent er
waarschijnlijk al wel talloze malen langs gereden of over de brug gegaan. Misschien hebt u in de zomermaanden kunnen genieten op het water van de Vecht of op een van de oevers.
Een aantal mensen heeft gemeend dat de Vecht weer een prominentere rol moet krijgen in de stad. En daarom hebben Total Outdoor,
Watersportvereniging de Vechtstreek, Rederij Peters, Utopia en een aantal inwoners van Ommen de handen in één geslagen en nodigen zij u uit op op 9 september tijdens de eerste editie van de Ommer Vechtdagen te genieten van een bruisend programma op en rond onze Vecht. Het mag natuurlijk duidelijk zijn dat het thema maritiem en water diep verankerd ligt in ons programma.
De dag zal vanaf 12.00 uur starten met een Fair Maritiem. Die begint op de parkeerplaats naast het oude gemeentehuis en u geleidelijk meeneemt naar de vechtoever met de haven.
Op deze fair zullen tientallen standhouders u laten zien wat voor een breed aanbod in dit thema past. Verder zal u in de haven worden ontvangen door het geluid van shantykoren en accordeonmuziek. En zullen u meenemen naar misschien herinneringen van weleer of geniet u gewoon van de muziek die lekker in het gehoor ligt, terwijl u zelf uw ogen laat ronddwalen lang de verschillende boten die afgemeerd liggen.

Op het water kunt u met uw bedrijf of vereniging, buren of vrienden een titanenstrijd aangaan in speciale drakenboten. U kunt u vanaf nu opgeven met een team van tien personen. Tijdens het middagprogramma zult u in een knock-outsysteem strijd leveren en mag u zich misschien aan het eind van de dag drakenboot-kampioen van de Vecht noemen en met een mooie geldprijs van bijvoorbeeld 150,- naar huis gaan. Het inschrijfgeld bedraagt 50,- per team en u mag hiervoor een sponsor zoeken.

Mocht u denken dat u kwaliteiten meer liggen op het creatieve vlak dan willen we u vragen of u wilt deelnemen aan onze versierde gondelvaart U mag een gondel vermaken tot een drijvend kunstwerk op de Vecht. Hierin hebt u volledige artistieke vrijheid. De eerste afvaart van de gondels zal s middags om 15.00 uur zijn en s avonds om 22.30 zal de gondelvaart nogmaals te bewonderen zijn, maar dan zullen de objecten verlicht zijn. Bij die vaart zullen ook de prijswinnaars bekend worden gemaakt. Ook hier zijn naast de eer en eeuwige roem, geldprijzen aan verbonden. Mocht u niet in het bezit zijn van een bootje, de
organisatie heeft een klein aantal gondels in bruikleen voor eventuele deelnemers.

Voor informatie of opgave voor deelname aan de drakenbootrace of de gondelvaart kan bij Gerrit Martens tel. 0529 456374 of
ommervechtdagen@hotmail.com.

Het hoogtepunt van de dag zal het concert op de Vecht worden. Het concert begint met een piratenkoor en zal daarna worden beantwoord door de concerttonen van de harmonie. Dit zal gebeuren vanaf een drijvend podium. Wanneer de laatste noten over het kabbelende water van de Vecht wegebben, zal het feest op de oever nog even doorgaan.

De organisatie hoopt op een bruisende eerste editie van de Ommer Vechtdagen.

Voor algemene informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat van de stichting Ommer Vechtdagen: Gerko Warner tel. 0529 453587 of ommervechtdagen@hotmail.com.

Programma zaterdag 9 september

11.00 18.00 uur Fair Maritiem
Op de oever van de Vecht zullen een veertig-tal standhouders zich presenteren. Het thema is water in de breedste zin van het woord!

13.00 23.00 uur Optredens van diverse koren en bands.

13.00 17.30 uur Drakenbotenrace
16 teams van minimaal tien personen zullen strijden in een
knock-outsysteem in zogenaamde drakenboten om de titel
drakenbootkampioen van Vecht 2006 en geldprijzen.

15.00 uur Gondelvaart & Parade
Gondels en pleziervaartuigen passeren en meren af, aan de Vechtkade.

17.30 uur Brandweer Ommen zal een demonstratie verzorgen aan de oever van de Vecht.

18.30 uur Kanovereniging Hardenberg geeft een spetterende demonstratie met kanos, kajaks en canadezen.

19.30 uur Concert van Piratenkoor vanaf de Vecht

20.00 uur Concert verzorgt door muziekvereniging Jubal uit
Dedemsvaart. De harmonie zal een anderhalf uur durend concert
weggeven.

22.00 uur Gondelvaart bij maanlicht.