Verkeershandhaving


Dronken automobilist verwondt bromfietser ernstig

24 juli 2006

Een 21-jarige man uit Roosendaal heeft zondag met zijn auto een 40-jarige bromfietser uit dezelfde plaats ernstig verwond. De chauffeur bleek ruim vijf maal zoveel gedronken te hebben als is toegestaan.

Volgens de politie zag hij de bromfietser over het hoofd bij het rechtsaf slaan. Het slachtoffer is met zwaar hersenletsel in het ziekenhuis opgenomen.

Alcohol en verkeer
Bij circa 15% van alle verkeersongevallen is er drank in het spel. Dat betekent dat er ieder jaar door alcohol zo'n 150 doden vallen en er 3000 tot 4000 mensen in het ziekenhuis belanden na een verkeersongeval (cijfers over de afgelopen 5 jaar). Daarom controleert de politie in samenwerking met het Openbaar Ministerie nadrukkelijk op alcohol in het verkeer. In de wet is bepaald dat het verboden is om een voertuig (òòk een fiets of brommer) te besturen onder invloed van een stof waarvan redelijkerwijs verwacht kan worden dat het gebruik ervan de rijvaardigheid kan verminderen. Dit kan zowel alcohol, drugs en bepaalde medicijnen zijn. Onder invloed rijden is een misdrijf. De sancties variëren van een rijverbod en hoge geldboetes tot een gevangenisstraf en ontzegging van de rijbevoegdheid.