Unicef



Kinderen slachtoffer van vergeten ramp in Congo 24 juli 2006, Londen - In de Democratische Republiek Congo speelt zich een humanitaire ramp af, die door de rest van de wereld over het hoofd wordt zien. En dat terwijl het om een ramp gaat met een ongekend hoog aantal slachtoffers; tijdens bijna tien jaar oorlog en geweld zijn in Congo naar schatting vier miljoen mensen om het leven gekomen. Maar het kunnen er ook meer zijn, menen sommige deskundigen.

Een ex-kindsoldaat in een door Unicef gesteund opvangcentrum. Foto: Unicef/LeMoyne
Een ex-kindsoldaat in een door Unicef gesteund opvangcentrum. Foto: Unicef/LeMoyne

Unicef publiceert vandaag een rapport dat stelt dat kinderen het gezicht van de crisis, die zich met name in Oost-Congo afspeelt, bepalen. De Britse journalist Martin Bell, voor het Unicef-comité in Groot-Brittannië actief als ambassadeur op het gebied van humanitaire noodsituaties, is de auteur van het rapport. In 'Child Alert: Democratic Republic of Congo' beschrijft hij wat voor effect oorlog en geweld op Congolese kinderen en hun families hebben. Dagelijks sterven
1.200 mensen als een direct of indirect gevolg van gewapende conflicten. Meer dan de helft van hen zijn kinderen. Die indirecte gevolgen zijn bijvoorbeeld ziekte en ondervoeding. De bevolking in Oost-Congo leeft voortdurend in onveiligheid; mensen slaan geregeld op de vlucht voor het geweld en hebben geen toegang tot hulp.

Top drie gevaarlijkste plekken Volgens Unicef hoort Congo tot de top drie van de gevaarlijkste plekken ter wereld. In dit land overlijden elk jaar meer kinderen onder de vijf jaar dan in China, waar het bevolkingsaantal 23 maal zo groot is.

"Kinderen komen niet alleen om het leven door geweld en ziektes, maar zijn ook getuigen van wat er zich in Congo afspeelt. Soms worden ze zelf ook gedwongen om wreedheden te begaan, iets wat hen lichamelijk en geestelijk schaadt," zegt Tony Bloomberg, directeur van Unicef Congo.

Een aantal van de meest ernstige uitwassen van het geweld in Congo:


* Seksueel geweld wordt als oorlogswapen tegen vrouwen en kinderen gebruikt. Dit verschijnsel heeft epidemische vormen aangenomen. Vorig jaar alleen al zijn in Oost-Congo 25.000 gevallen van verkrachting gemeld, maar dit aantal zal in werkelijkheid hoger liggen.

* In Oost-Congo slaan elke maand 120.000 mensen op de vlucht voor het geweld. 1.66 miljoen mensen zijn blijvend ontheemd geraakt. De kinderen van deze vluchtelingen hebben geen kans op een normaal leven, met toegang tot onderwijs en gezondheidszorg.
* Naar schatting 30.000 kinderen zijn betrokken bij gewapende groeperingen als bijvoorbeeld soldaat of seksslaaf.
* Bijna de helft van alle kinderen in de basisschoolleeftijd gaat niet naar school. Een op de drie kinderen onder de 12 maanden wordt niet gevaccineerd tegen mazelen. 31 procent van de kinderen tot 5 jaar heeft een te laag gewicht.

De tienjarige Nuzje Krisata werd verwond met een machete. Foto: Unicef/LeMoyne De tienjarige Nuzje Krisata werd verwond met een machete. Foto: Unicef/LeMoyne

Unicef biedt de slachtoffers van het geweld hulp. Samen met andere hulporganisaties wordt er gezorgd voor geestelijke bijstand, opvangcentra voor gedemobiliseerde kindsoldaten, vaccinaties, tijdelijke scholen in vluchtelingenkampen, schoon water en sanitaire voorzieningen. Daarnaast krijgen ontheemden onder meer kookgerei, jerrycans en afdekzeilen voor tijdelijke onderkomens. Maar deze noodhulp is niet voldoende. Congo heeft investeringen voor de lange termijn nodig, zodat er bijvoorbeeld gratis basisonderwijs geboden kan worden, de gezondheidszorg voor kinderen tot 5 jaar gratis is, er muskietennetten voor zwangere vrouwen en kleine kinderen beschikbaar zijn en waterbronnen kunnen worden hersteld. Maar zonder een duurzame vrede komen al deze zaken niet van de grond.

Vrije verkiezingen
Martin Bell, die het rapport baseerde op zijn eigen ervaringen in Congo en in andere door conflicten verscheurde gebieden, is ondanks alle ellende positief. "Je kunt je uit het veld laten slaan door wat er in Congo gebeurt, maar we zijn het aan de Congolese kinderen verplicht om hen de toekomst te geven die ze verdienen."

Eind juli zijn in Congo de eerste vrije verkiezingen sinds veertig jaar. Unicef wil met de regering die zal worden gekozen samenwerken om de levensomstandigheden van de kinderen in dit land te verbeteren.

Download het rapport (PDF, 219 kB)
Ga naar de website over het rapport op de site van Unicef Internationaal