Juli 2006

Green Media Webdevelopment

Eerste natuurkampeerterrein open voor landkampeerders én toerboten Aquacamping Wieringerrand vanaf 24 juli klaar voor 'gemengd bezoek' Staatsbosbeheer opent maandag 24 juli in het Robbenoordbos bij Wieringerwerf het eerste natuurkampeerterrein waarop kampeerders met tent, caravan, camper óf een boot welkom zijn. 'Natuurkampeerterrein Wieringerrand' heeft 30 aanlegplaatsen voor toervaarders en 38 plaatsen voor 'landkampeerders'.
Gijsbert Valstar, directeur van de Nederlandse Stichting Natuurkampeerterreinen, is blij met de nieuwe formule en aanpak. 'Het is een aantrekkelijk concept, waarvoor deze Noordhollandse locatie bij uitstek geschikt is. En het bewijst tegelijkertijd, dat het 'natuurkamperen' -ook bij Staatsbosbeheer- in beweging is en met zijn tijd mee gaat'.

Aquacamping "Wieringerrand" aan de Den Oeverse Weg in het Robbenoordbos is maandag 24 juli vanaf 12.00 uur voor landkampeerders en toerboten op

Voorzieningen
Van de 38 kampeerplaatsen op het natuurkampeerterrein van Staatsbosbeheer zijn er 12 met elektra, alle 30 aanlegplaatsen voor boten zijn eveneens voorzien van elektra. Voor kinderen is er een aantal speeltoestellen klaar, midden op het kampeerterrein. Ook zijn er wc's en douches.

Voor een verblijf op het natuurkampeerterrein met een tent, (vouw)caravan of camper is een natuurkampeerkaart verplicht. Deze is verkrijgbaar via ANWB, de Stichting Natuurkampeerterreinen of ter plekke bij de beheerder van Wieringerrand.

Robbenoordbos
Het Robbenoordbos ligt iets ten zuiden van Den Oever. Het is ontstaan, omdat door de hoge waterstand de bodem ongeschikt bleek voor agrarisch gebruik. Daarom koos men voor de aanleg van bos, zodat er tenminste nog hout gewonnen kon worden. De eerste aanplant dateert uit de periode 1934 - 1941, maar van deze generatie bomen is niet veel meer te zien. April 1945 bliezen de terugtrekkende bezetters de IJsselmeerdijk op, waardoor de Wieringermeerpolder weer volstroomde. Na de bevrijding begon men vrijwel direct met de aanplant van nieuw bos.

Blauw Netwerk
Het aanleggen van een aquacamping in de gemeente Wieringermeer is een van de projecten van het Blauwe Netwerk. Het Blauwe Netwerk is een waterrecreatieproject voor de Kop van Noord-Holland en een samenwerkingsverband van de provincie Noord-Holland, de gemeenten in de Kop en het Gewest Kop van Noord-Holland. De Noordhollandse recreatie-gedeputeerde J.J. Schipper gaf op 8 april 2005 het startsein voor de aanleg

Doelgroepterreinen
Directeur Valstar van de Stichting Natuurkampeerterreinen weet niet, of er in de toekomst nog meer Natuurkampeerterreinen met een 'combinatieformule' zullen komen. 'Maar, wie weet, wij zijn hier creatief en ik denk persoonlijk dat er met best in de toekomst met doelgroepterreinen (specifiek fietsen & wandelen, specifiek aqua, specifiek sober & tóch kindvriendelijk, specifiek 'natuureducatief' ) iets te doen valt', zegt hij.
2006-07-21