Stadsdeel Amsterdam-Noord

Doe mee met uw mobiele telefoon aan de proef cell broadcast!

De gemeente Amsterdam doet een proef met burgeralarmering via 'cell broadcast'. Samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Technische Universiteit Delft wordt deze nieuwe techniek op diverse plaatsen in Nederland getest. Cell broadcast is een nieuwe manier van alarmeren per mobiele telefoon. Alleen met uw deelname aan de proef, kan de overheid kijken of cell broadcast een goed informatiemiddel is om u te informeren bij een ramp of crisissituatie.

Wat houdt de cell broadcastproef in?
Cell broadcast is een techniek waarbij iedereen die aanwezig is binnen het bereik van een zendmast voor mobiele telefonie, tekstboodschappen kan ontvangen op zijn of haar mobiele telefoon. Dit gebeurt via radiogolven, vergelijkbaar met het RDS-systeem voor autoradios. Om mee te kunnen doen, moet u uw toestel eenmalig instellen op het juiste kanaal. De enige kosten voor u als deelnemer aan de proef, zijn het verzenden van antwoord-SMSjes. Afhankelijk van uw abonnement kost dit u minimaal 0,65 en maximaal 2,60. Als u deelneemt aan de proef ontvangt u tussen 24 juli en begin oktober enkele testberichten. Op 15, 17 en 18 juli in de avond worden enkele instelberichten verzonden. Hiermee kunt u controleren of u uw toestel juist heeft ingesteld.

Het is niet erg als u gedurende een deel van juli, augustus of september op vakantie bent. Het doel van de proef is onderzoeken of cell broadcast technisch haalbaar is en of de berichten duidelijk en effectief zijn. Na afloop van de proef ontvangt u via e-mail een link naar een vragenlijst op de website
www.postbus51.nl/proefcellbroadcast. Hierin wordt gevraagd naar uw ervaringen met cell broadcast.

Hoe kunt u zich opgeven voor de proef?
Voor deelname dient u aan drie voorwaarden te voldoen:


* U bent ouder dan 16 jaar;

* U verblijft zowel overdag als s avonds grotendeels in Amsterdam;
* U belt via één van deze drie providers: KPN, Telfort en Vodafone.

U kunt zich alleen digitaal aanmelden via
www.postbus51.nl/proefcellbroadcast. U leest hier ook hoe u uw toestel kunt instellen om cell broadcast berichten te kunnen ontvangen. Voor meer informatie kunt u kijken op www.postbus51.nl/proefcellbroadcast of bellen met de cell broadcast informatielijn: 0900-0922 (op werkdagen van 09.00 tot 21.00 uur, in het weekend van 09.00 tot 18.00 uur). Doet u mee? Meldt u dan aan, het liefst vóór 18 juli, dan start de proef.