KNMG

KNMG adviesbureau staat klaar voor externe opdrachten

Het KNMG bureau voert opdrachten uit voor de federatiepartners en voor opdrachtgevers buiten de federatie. Op het KNMG bureau werken juristen, gespecialiseerd in gezondheidsrecht, en andere beleidsmedewerkers gespecialiseerd in zaken als zorgstelsel, kwaliteit, opleidingen, accreditatie, levenseinde, preventie, volksgezondheid en occupational health, ethiek en regionale zorg. Een congresbureau is onderdeel van de afdeling. Het bureau KNMG hanteert een intern kwaliteitssysteem voor de uitvoering van opdrachten dat u op verzoek kunt inzien.

Op welk gebied kunnen we u adviseren?

Scholing, cursussen, congressen
Het bureau adviseert over evenementen en studiedagen voor artsen en andere beroepsbeoefenaren en helpt deze organiseren. We ontwikkelen cursussen voor instellingen en artsen, bijvoorbeeld over het zorgstelsel, gezondheidsrecht, zorgwetgeving, ethiek, opleidingen en loopbaan. Op verzoek maken we cursussen voor regionale bestuurders in de gezondheidszorg.

Onderzoek onder artsen
Via haar representatieve ledenpanel kan de KNMG enkele duizenden artsen ondervragen over onderwerpen die hen aangaan. Voorbeelden zijn het geneesmiddelenbeleid, preventieve taken van artsen en taakherschikking. Ook kan beleidsonderzoek worden verricht onder andere partijen in de gezondheidszorg.

Kwaliteit van zorg
Het bureau kan "op maat" kwaliteitssystemen ontwikkelen, bijvoorbeeld bij het signaleren en begeleiden van het (dis)functioneren van artsen, kwaliteitsborging in contracten tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders, en de toegang tot (elektronische) patiëntengegevens. We adviseren beroepsverenigingen over kwaliteitsinstrumenten voor (vervolg)opleidingen of scholing (accreditering, certificering, registratie). De verantwoordelijkheidsverdeling binnen een instelling kan onderwerp van advies zijn evenals omgangsregels tussen professionals.

Zorgstelsel
Het is mogelijk analyses maken van kansen en bedreigingen per beroepsgroep (zoals verpleeghuisartsen of bedrijfsartsen) over financieringssystematiek, positionering, concurrentieverhoudingen of beroepsdifferentiaties. Een beroepsgroep die op belangrijke stelsel- of verzekeringsplannen van de overheid of verzekeraars wil reageren, kan de KNMG verzoeken dat voor te bereiden.

Juridische en ethische onderwerpen
Het KNMG bureau kan een analyse maken van (ontwerp)wetgeving, van belang voor een beroepsgroep binnen de gezondheidszorg. Voor de praktische toepassing van de Wgbo of andere wetten in de praktijk kunnen we handvatten ontwikkelen. We kunnen juridische aspecten van medisch-inhoudelijke richtlijnen inventariseren. We geven medisch-ethische adviezen van uiteenlopende aard aan beroepsgroepen of -verenigingen, zoals over professionele verantwoordelijkheid, beroepscodes, gedragsregels voor professionals, het omgaan met kwetsbare patiëntengroepen, en beleid rondom het levenseinde.

Wilt u meer informatie? U kunt terecht bij Monique Venema, hoofd secretariaat beleid, email m.venema@fed.knmg.nl.

Laatst gewijzigd: 21-07-2006