Gemeente Onderbanken


19-07-2006: Onderbanken betreurt besluit Heerlen inzake ICT-samenwerking

Door berichtgeving in de Limburgse dagbladen van 17 juli 2006 heeft het college van burgemeester en wethouders van Onderbanken kennis genomen van het gegeven dat de gemeente Heerlen uit het ICT-samenwerkingsverband van de gemeenten van Parkstad Limburg en Nuth stapt.

Het college van burgemeester en wethouders van Onderbanken betreurt het besluit dat de grootste gemeente van Parkstad Limburg heeft genomen.
HIj stelt vast dat de breuk niet zijn oorzaak vindt in de juridische vorm van het nieuw te vormen samenwerkingsverband, maar betrekking heeft op de primaire taak resp. de aard en het karakter van de in het leven te roepen ICT-organisatie.
Voor de gemeente Onderbanken staat voorop dat de nieuwe organisatie zich in de eerste plaats dient te richten op het faciliteren en ondersteunen van de deelnemende gemeenten bij hun beheerstaken op het gebied van automatisering. Dit was ook het uitgangspunt van alle deelnemende gemeenten bij de start van de samenwerking een aantal jaren geleden. Later bij het vaststellen van het businessplan is dit nogmaals onderschreven.

Het dagelijks bestuur van Parkstad Limburg heeft in maart van dit jaar een organisatiestructuur vastgesteld waarbij operationele en ondersteunende taken, zoals taken op het gebied van ICT, in de gemeenschappelijke regeling van Parkstad Limburg kunnen worden ingebed. Voor de nieuw te vormen ICT-samenwerkingsorganisatie van Parkstad Limburg is derhalve een adequate juridische structuur voorhanden.

Al vanaf de start van het project om te komen tot één nieuwe gezamenlijke dienst voor ICT-taken van de betrokken gemeenten, is en was het uitgangspunt dat de ICT-beheerstaken voor de bestaande "externe klanten" (voor Heerlen zijn dit bijvoorbeeld de brandweer en de bibliotheek) ook binnen het samenwerkingsverband kunnen worden gecontinueerd.

Het college van Onderbanken tast in het duister over de ware beweegredenen die voor het college van Heerlen aanleiding zijn geweest om op 4 juli een besluit met zovergaande gevolgen te nemen. Hij stelt vast dat dit besluit haaks staat op de eerder gemaakte afspraken.

Het college van Onderbanken is van mening dat het ontwikkelen van een gedeelde visie over de organisatie van een breed gedeeld dienstencentrum van de ParkstadLimburg-gemeenten op korte termijn noodzakelijk is.


---
============================================