Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Persbericht Universiteit Leiden

21 juli 2006

IBM en Universiteit Leiden werken samen aan superglijding Groepsleider IBM aangesteld als deeltijdhoogleraar in Leiden

Het Amerikaanse IBM T.J. Watson Research Center in Yorktown Heights, New York, en de Universiteit Leiden gaan de komende twee jaar samenwerken op het gebied van nano-wrijving, de wrijving tussen oppervlakken op de schaal van enkele atomen. Daarover is vorige week overeenstemming bereikt tussen de twee instituten.

Om de samenwerking vorm te geven wordt dr. Ruud Tromp, senior-staflid bij IBM T.J. Watson Research Center benoemd tot deeltijdhoogleraar aan de Leidse universiteit. Enkele malen per jaar zal hij onderzoek verrichten binnen het Leids Instituut voor Onderzoek in de Natuurkunde (LION). Ook zal hij promovendi begeleiden en colleges geven. Vanuit Leiden zullen hoogleraar Joost Frenken en zijn postdoc Merlijn van Spengen delen van het jaar gaan werken met de groep van Tromp in het IBM-laboratorium.

Superglijding

De onderzoekers richten zich de komende twee jaar op slijtagevrije wrijving tussen oppervlakken van slechts enkele atomen in diameter. De groep van Joost Frenken heeft recent aangetoond dat onder bepaalde omstandigheden de atomen zich zo richten dat de wrijvingskracht tot vrijwel nul reduceert. Frenken noemt dit superglijding, met een knipoog naar het heel andere natuurkundig fenomeen, supergeleiding. Als superglijding echt bestaat en gecontroleerd kan worden ingezet, heeft dat grote betekenis voor ultrakleine bewegende machientjes, zogeheten nanorobots of nanobots. Tot nu toe is wrijving hét grote probleem bij beweging op nano-schaal*. Een paar keer heen en weer en het spul is kapot, aldus Frenken.

Hybride hoogleraar

Ruud Tromp is een hybride hoogleraar, zo karakteriseert professor Peter Kes, directeur van LION, de nieuwe aanwinst. Leiden is zich terdege bewust van het feit dat fundamenteel onderzoek zich tegenwoordig ook moet richten op het aanpakken en oplossen van praktische vraagstukken. We zijn op zoek naar vooraanstaande wetenschappers die met een been in het bedrijfsleven staan. We werkten al samen met kleinere bedrijven: zo is dr. Marco Beijersbergen, directeur van het Leidse Cosine, sinds kort bijzonder hoogleraar in het instituut en geven wij steun aan diverse startup-bedrijven binnen ons instituut waaronder het nieuwe Leiden Probe Microscopy. Ruud Tromp is het eerste wetenschappelijk staflid dat nu een directe link zal gaan leggen tussen het fundamentele natuurkundeonderzoek binnen LION en de grote vraagstukken in de halfgeleiderindustrie.


* nano betekent dwerg en komt van nanometer, het miljoenste deel van een millimeter.

Achtergrondinformatie Ruud Tromp

Ruud Tromp is leider van de groep Molecular Assemblies and Devices bij IBM. Zijn onderzoek richt zich op de structuur en groei van oppervlakken en grenslagen, fase-overgangen aan oppervlakken en de groei van organische halfgeleidende kristallen. Tromp heeft naam gemaakt met het ontwikkelen van nieuwe experimentele technieken en methodes waarmee de structuur en groei van oppervlakken tot op atomair niveau bestuurd en gemanipuleerd kan worden. Zijn werk leidt tot nieuwe devices en materialen die met name voor de halfgeleiderindustrie, zoals IBM, van groot belang zijn.

Ruud Tromp studeerde in 1978 af aan de Universiteit Twente en behaalde zijn doctorsgraad in Utrecht in 1982. Het jaar daarop werd hij benoemd tot lid van de onderzoekstaf aan het gerenommeerde IBM T.J. Watson Research Center. Sindsdien was hij onder andere manager van IBMs onderzoek aan grenslaagfysica en was hij consultant voor de Corporate Technology Council van IBM. Tromp heeft vele prijzen en prestigieuze lidmaatschappen op zijn naam staan. Hij ontving maar liefst drie maal de IBM Outstanding Innovation and Technical Achievement Awards in 1987, 1991 en in 1992. Verder is hij lid van de Basic Energy Sciences adviescommissie van het Amerikaanse ministerie van Defensie, is hij auteur van zon tweehonderd wetenschappelijke artikelen en heeft hij zes Amerikaanse octrooien op zijn naam staan.

Voor meer informatie over Ruud Tromp

Achtergrondinformatie Leids Insituut voor Onderzoek in de Natuurkunde (LION)

Het Leids Instituut voor Onderzoek in de Natuurkunde (LION) is het natuurkunde-instituut van de Universiteit Leiden. LION is ontstaan in 1993 uit een samenvoeging van drie oude en prestigieuze Leidse laboratoria: het Kamerlingh Onnes Laboratorium, het Instituut-Lorentz en het Huygens-laboratorium. De missie van het instituut is het bevorderen en stimuleren van onderzoek op het hoogste niveau binnen de experimentele en theoretische natuurkunde, en het ontwikkelen en onderhouden van infrastructuur voor het uitvoeren van vooraanstaand wetenschappelijk onderwijs in die vakgebieden. Het instituut is onderdeel van de Leidse Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen en participeert o.a. in de Casimir Onderzoekschool (met TU Delft) en de Landelijke Onderzoekschool voor Theoretische Natuurkunde (LOTN).

Voor meer informatie over het Leids Insituut voor Onderzoek in de Natuurkunde.