Gemeente Soest

Waarschuwingsborden blauwalg vijvers

Datum: 21/07/2006

De gemeente Soest gaat uit voorzorg bij alle openbare vijvers in Soest borden plaatsen die waarschuwen voor blauwalg. Tot nu toe heeft het Waterschap Vallei & Eem alleen in de vijvers op de hoek Clemensstraat/Turfstreek en aan de Vredehofstraat (Mariënburg) de blauwalg daadwerkelijk geconstateerd. Omdat de meeste vijvers in open verbinding met elkaar staan en het warme weer aanhoudt, bestaat de mogelijkheid dat de alg zich de komende dagen gaat verspreiden in andere vijvers.

Door de aanhoudende warmte is de groei van blauwalg sterk toegenomen. De alg kan een stof afscheiden die kan leiden tot huiduitslag en maag/darmproblemen. De gemeente en het waterschap adviseren daarom om contact met het water te vermijden en ook huisdieren niet in water met blauwalgen te laten zwemmen of van het water te laten drinken. Ook raadt de gemeente het voeren van eenden ten zeerste af.

Voor meer informatie over blauwalgen kunt u terecht op de website van het waterschap www.wve.nl. Heeft u medische vragen, dan kunt u contact opnemen met GGD Eemland, www.ggdeemland.nl of 033-4678200 (maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur).

Sterfte vissen en watervogels
Het aanhoudende warme weer van de afgelopen week zorgt ook voor andere problemen in de natuur. Omdat de watertemperatuur in de vijvers en watergangen fors is gestegen bestaat de kans dat er onvoldoende zuurstof in het water zit voor waterdieren. Dat kan leiden tot sterfte van vissen en watervogels. De gemeente raadt aan om dode vissen en vogels niet zelf op te ruimen. Wie dode dieren aantreft, kan contact opnemen met het calamiteitennummer van het Waterschap Vallei & Eem 0800-099-0800.

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer