Gemeente Zoetermeer

Oproep voor deelname van Zoetermeerse kunstenaars aan een culturele uitwisseling met Xiamen

In 2004 heeft een culturele uitwisseling plaatsgevonden tussen Zoetermeer en het Chinese Xiamen, waarmee Zoetermeer een City Link heeft. Drie Zoetermeerse kunstenaars zijn in deze 1,5 miljoen inwoners tellende stad in het zuidwesten van China ontvangen. Uit Xiamen zijn vervolgens vier kandidaten naar Nederland uitgezonden. Er zijn gemeenschappelijke werksessies gehouden, kunstwerken ontstaan, exposities ingericht. Enkele kunstwerken hebben nadien een vaste plek in het Stadhuis gekregen, onder andere in de hal van de stadhuistoren en in de Driemanspolderzaal.

Ook in 2006 zal er een culturele uitwisseling plaatsvinden tussen Xiamen en Zoetermeer. In oktober/november zullen drie tot vier kunstenaars uit Xiamen naar Zoetermeer komen. De selectie van kunstenaars wordt op dit moment uitgevoerd door het Cultural Department van Xiamen, in samenspraak met Adriaan Rees, beeldend kunstenaar en cultureel vertegenwoordiger van Zoetermeer vanwege zijn uitgebreide contacten in China. In november kunnen drie Zoetermeerse kunstenaars naar Xiamen gaan. Reeds aangewezen (wegens een persoonlijke uitnodiging als gastdocente aan een van de drie universiteiten van Xiamen) is Marijke Wijgerinck. Voor de overige twee plaatsen kunnen professionele beeldende kunstenaars zich nog tot 1 september 2006 aanmelden.

Over de uitwisseling in 2006:

* Het is de bedoeling dat de kandidaten, behoudens de individuele activiteiten die men volgens het eigen activiteitenplan zal gaan ontplooien, op gemeenschappelijke basis in het gastland reizen/verblijven.

* De Chinese kunstenaars zullen circa 14 dagen in Zoetermeer verblijven. Zij worden opgevangen door/bij Zoetermeerse kunstenaars.

* De Zoetermeerse kunstenaars worden uitgenodigd voor een verblijf van drie tot vier weken in Xiamen. In China wordt het verblijf georganiseerd en bekostigd door de stad Xiamen. De reiskosten tussen Xiamen en Zoetermeer worden vergoed tot een maximum van
1.000, inclusief BTW, per persoon.

Criteria en voorwaarden zijn:

* nog niet eerder hebben deelgenomen aan een culturele uitwisseling met Xiamen;

* het indienen van een activiteitenplan voor de periode van het verblijf, vergezeld van een curriculum vitae en een brief met motivatie. Alle professionele Zoetermeerse kunstenaars komen in aanmerking. Hierbij wordt opgemerkt dat selectie plaats zal vinden op basis van activiteitenplan en motivatie, maar zonder competitie-element. Gelet wordt op niet alleen het persoonlijk rendement of effect van de uitwisseling op de individuele deelnemer, maar vooral ook op de algehele opbrengst voor het culturele klimaat in de steden die deze City Link zijn aangegaan. Men kan hierbij denken aan zaken als het gebruik van gastateliers, gemeenschappelijke werkperiodes, gastdocentschappen en exposities.

Zoetermeerse gegadigden hebben een pre als zij:
* bereid zijn een bijdrage te leveren aan de organisatie van het verblijf van de delegatie uit Xiamen. Het gaat om onder meer het introduceren van de kunstenaars in het Zoetermeerse kunstenveld, het opstellen van een cultureel programma met uitstapjes binnen Zoetermeer en naar andere bezienswaardige plaatsen in Nederland, het begeleiden van de delegatie bij deze uitstapjes, maar ook om het wegwijs maken in onze cultuur en onze stad. Dit wordt bedoeld zowel op cultureel niveau als op het niveau van de dagelijkse beslommeringen (behulpzaam zijn bij het regelen van maaltijden, vervoer, enz);

* bereid zijn een bijdrage te leveren aan de voorzieningen voor het verblijf van de delegatie uit Xiamen. Het gaat om onder meer het beschikbaar stellen van werkruimte, slaapruimte en/of vervoer.

Over de uitslag van de selectie wordt niet gecorrespondeerd.

Aanmelden:

Aanmelden als gegadigde voor de culturele uitwisseling kan door voor vrijdag 1 september 2006 een activiteitenplan, vergezeld van een curriculum vitae en een motivatiebrief, te sturen naar:

Gemeente Zoetermeer

Afdeling Welzijn/Beleid

t.a.v. mevrouw E. Tap

Postbus 15

2700 AA ZOETERMEER