Juli 2006

Green Media Webdevelopment

'Dagjesmensen' vorig jaar weg van Groningen
Meer dan vijf miljoen 'dagbezoeken' aan Nederlands 'beste binnenstad' Groningen heeft in 2005 een recordaantal 'dagjesmensen' op bezoek gehad. In het jaar dat Groningens stadscentrum werd uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland werd de stad 5.090.000 keer door bezoekers met een toeristisch motief bezocht. Dit betekent een stijging van 15 procent ten opzicht van 2004.
Dat blijkt uit het ContinuVakantieOnderzoek dat jaarlijks wordt uitgevoerd door TNO NIPO en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen. De bezoeken werden gebracht door 1.526.000 toeristen die gemiddeld 3,3 keer per jaar komen.

Het oude record dateert uit 2002, het jaar van 'De magie van het boek', de grote tentoonstelling `De Ploeg. stad en land' in het Groninger Museum en de start van de Giro.

Van buiten
Groningen kreeg recordaantal dagbezoeken in 2005n vergelijking met andere steden komen veel dagtoeristen van buiten de provincie naar Groningen, namelijk 83 procent. Bij andere steden, zoals Den Bosch, Dordrecht en Alkmaar ligt dit percentage rond de vijftig á zestig procent.

Onder een toeristisch bezoek worden alle bezoeken aan een stad (niet de eigen woonplaats) verstaan die voor ontspanning en/of plezier worden gemaakt, zoals het bezoeken van een museum of attractie of winkelen voor plezier. Bezoeken om zakelijke redenen, alsmede bezoek aan familie, vrienden of kennissen blijven buiten beschouwing.

Funshoppen
Landelijk wordt zestig procent van de stedelijke bezoeken doorgebracht met funshoppen. In Groningen ligt dit percentage nog hoger, want 73% van de dagtoeristen geeft aan dat `winkelen voor plezier `de hoofdreden voor hun bezoek is.

Sterk en divers
`Groningen heeft een sterk, uniek en divers winkelaanbod waar naast de bekende formules ook zelfstandige ondernemers (ruim 75% van de ondernemers is zelfstandig) erg goed gedijen'; aldus Platform Detailhandel Nederland.

Economisch effect
Eerder bleek al uit cijfers van de gemeente dat het aantal hotelovernachtingen in 2005 met 11% is gestegen ten opzichte van 2004. Nu blijkt uit onderzoek van TNO NIPO dat ook het dagbezoek van de toeristen is gestegen (15%).

Bestedingen
In totaal heeft het dagtoerisme ruim 273 miljoen euro (aantal bezoeken x gemiddelde bestedingen = 5.090.000 x 53,64 = 273.027.600). De zwakkere economie (onder meer koopkrachtdaling en oplopende werkloosheid), het matige zomerweer (tweede zomer op rij) en de lage prijzen van buitenlandse vliegvakanties hebben duidelijk geen negatieve invloed gehad om een bezoek aan Groningen te brengen.

In de smaak
Dat Groningen afgelopen jaar in de smaak viel bij de toerist blijkt ook uit andere cijfers. Het bezoek aan de website www.groningen.nl/toerisme is in 2005 met 24% gestegen 446.000 unieke bezoekers, terwijl de VVV-winkel aan de Grote Markt door 317.000 mensen is bezocht. Daarmee behoort de VVV-winkel tot de top 3 van Nederland's best bezochte VVV-winkels.