Waterschap Roer & Overmaas


20-07-2006

Persinformatie: Waterschap Roer en Overmaas stelt onttrekkingverbod in voor Vlootbeekgebied

Waterschap Roer en Overmaas heeft besloten om vanaf donderdag 20 juli 2006 een totaal verbod voor het onttrekken van oppervlaktewater in te stellen voor het stroomgebied van de Vlootbeek. Het waterschap besloot dit, omdat de waterafvoeren van de meeste watergangen in dit stroomgebied beneden peil zijn. Het betreft o.a. de watergangen Vlootbeek, Putbeek en Pepinusbeek en hun zijbeken in de gemeenten Echt-Susteren, Ambt-Montfort en Maasbracht. Door het verbod gaat het waterschap verdere daling van de waterpeilen tegen. Het verbod geldt tot uiterlijk 1 november 2006. Al naar gelang de omstandigheden kan het bestuur het verbod tussentijds wijzigen of intrekken.

Het waterschap heeft per beek vastgesteld tot welk peil de afvoer nog mag zakken om voldoende watervoorraad voor nog drogere perioden te behouden. Het meet hiervoor continu de waterafvoeren in de beken met behulp van meetstations. Het waterschap heeft het verbod verder ingesteld in verband met de bescherming van waterafhankelijke flora en fauna.

Pas als het de komende weken overvloedig gaat regenen, herstellen de waterafvoeren zich enigszins en is het onttrekkingverbod mogelijk niet meer nodig. Het waterschap heeft de ervaring dat de afvoer zich in de zomer nauwelijks kan herstellen en het dus een eenmaal ingesteld onttrekkingverbod meestal niet meer intrekt gedurende de hele zomerperiode.

Het instellen van het verbod betekent dat verzoeken om vergunning voor het oppompen van oppervlaktewater in het betreffende gebied niet meer worden gehonoreerd. Het verbod geldt niet voor onttrekkingen van het grondwater. Hiervoor geldt andere wet- en regelgeving. Het waterschap controleert op naleving van het onttrekkingverbod.