Probiotica en Darmweerstand bij Topsporters

Tom Boonen verlaat de Tour de France

UTRECHT, 20060719 -- Tom Boonen heeft de Tour de France verlaten ten gevolge van een combinatie van luchtwegproblemen en darmklachten. Zelf legt hij het verband: "Door die problemen met mijn darmen is mijn weerstand aangetast". Heeft de topsprinter hier gelijk? Ja, dat is zeer goed mogelijk. Tijdens periodes van diarree raakt het evenwicht van darmbacterien verstoord. Antibiotica die dan vaak worden gegeven maken die verstoring alleen maar ernstiger.


Een darmflora die uit balans is kan een negatief effect hebben op de functie van het afweersysteem en daardoor de gevoeligheid voor luchtweginfecties vergroten. Misschien was het verstandig geweest als de ploegarts behalve antibiotica ook probiotica had voorgeschreven aan Tom Boonen. Deze producten komen niet voor op de dopinglijst maar hadden toch prestatiebevorderend kunnen werken.

In een nieuwsbericht op Sporza.be zegt Boonen: "Ik ben leeg, gewoon leeg"
Ademhalingsproblemen dus, maar er is nog iets aan de hand met Boonen, zo zei hij op een persconferentie dinsdagavond. "Ik ben al een dag of 8, 9 ziek: een bacteriële infectie in mijn darmen, maar de medicatie heeft niks geholpen."

"Wat er precies scheelt, weet ik niet. Ik zal me laten onderzoeken. Ik heb ook wat diarree gehad en ben in twee etappes eens bijna van mijn fiets moeten stappen." "In het voorjaar woog ik 82,5 kg, nu nog 78. Ik ben veel spieren kwijt. Ik kon niks meer. Ik ben leeg, gewoon leeg.""Ik heb die ziekte proberen te verstoppen, maar moet nu naar mijn gezondheid kijken. Ik heb rust nodig.""Door die problemen in mijn darmen is mijn weerstand aangetast. Geef me nu een paar dagen de tijd om alles uit te zoeken en daarna laat ik wel weten hoe mijn programma er straks zal uitzien."
(Bron: Sporza.be)



Dr. G. Rijkers