Gemeente Berkel en Rodenrijs


Ondertekening Convenant Veilig Uitgaan

Op maandag hebben de gemeente,
de politie en het Openbaar Ministerie met de eigenaren van de café's 't Vierkantje, 't Centrum en Ome Ab het Convenant Veilig Uitgaan ondertekend. Door middel van dit convenant komen genoemde partijen tot een gezamenlijke aanpak van de veiligheid in en rond de genoemde horecaondernemingen.

Het Convenant Veilig Uitgaan heeft als doel de overlast in en om de horecaondernemingen zoveel mogelijk te beperken en de veiligheid in en om de ondernemingen te verbeteren. Het legt op hoofdlijnen de rechten en verplichtingen vast van betrokken partijen. In het convenant worden onderwerpen zoals overleg en beleid, veiligheid, toelatingsbeleid, wapens en drugs en geluidsoverlast geregeld. Ook de sluitingstijden staan hierin.

Tijdens het ondertekenmoment was er ruim aandacht voor de huisregels die de drie ondernemingen gaan hanteren. Koninklijke horeca Nederland heeft hierin een bemiddelende rol gespeeld en heeft de huisregelbordjes en aanvullend materiaal verstrekt. De burgemeester overhandigde de bordjes, T-shirts en foldermateriaal aan de horeca-ondernemers.

Horecatelefoon
Ook nieuw is de horecatelefoon. De politie is hiermee vanaf het weekend van 21 juli op vrijdag- en zaterdagnacht direct voor de ondernemers bereikbaar. Het wijkteam is voor de betreffende ondernemers bereikbaar via een vast telefoonnummer in de weekeinden van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag van 22.00 tot 04.00 uur. Eventuele onrust of naderende escalaties in of rond de uitgaansgelegenheden kunnen zo direct worden gemeld. Horecacontactpersoon Harry Arns overhandigde een visitekaartje met het telefoonnummer.

Verruiming openingstijden
Zoals gezegd is de verruiming van de openingstijden een onderdeel van het convenant. De aangepaste sluitingstijd geldt voor de vrijdag- en zaterdagavond.
De horeca-ondernemer mag op deze dagen na 01.00 uur geen nieuwe bezoekers toelaten. Het op dat moment aanwezige publiek mag daar tot uiterlijk 03.00 uur blijven. Doordat bezoekers niet in een keer op straat komen te staan maar twee uur langer de tijd hebben om uit te stromen is de ervaring dat (geluids)overlast afneemt. Omwonenden van de drie horeca-ondernemingen zijn via een brief op de hoogte gebracht van het sluiten van het convenant.

Proeftijd
Het convenant treedt in werking na ondertekening door alle partijen. Dit betekent dat in het weekend van 22 juli de openingstijden voor het eerst verruimd worden. Het convenant wordt na de proeftijd geëvalueerd. Over de werking van het horecaconvenant wordt na het einde van de looptijd aan het college van Burgemeester en Wethouders gerapporteerd. Afhankelijk van de evaluatie en de reactie van het college zal een vervolgconvenant worden opgesteld.


Laatste wijziging website: 19 juli 2006
Copyright © 2003-2006 Gemeente Berkel en Rodenrijs