Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

19-7-2006

VROM adviseert gemeenten en provincies om bij de opslag van munitie en springstof voor civiel gebruik rekening te houden met veiligheidsafstanden. Het gaat onder meer om de opslag van ontplofbare stoffen voor bijvoorbeeld de schietsport, arrestatieteams van de politie, seismologisch onderzoek en opgespoorde munitie uit bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog. Dat blijkt uit een circulaire die VROM vanochtend aan gemeenten en provincies heeft gestuurd.

De opslag van ontplofbare stoffen levert risico's op voor de omgeving. Om deze risico's te beperken zijn afstandseisen vastgesteld. Binnen die afstanden gelden ondermeer bouwbeperkingen. De afstanden gelden voor de opslag van professioneel vuurwerk en munitie van defensie. Voor de opslag van ontplofbare stoffen voor civiel gebruik gelden nu geen wettelijke afstandseisen.
VROM heeft de afstandseisen vastgelegd in een circulaire. Een circulaire is een nadrukkelijk advies om te voldoen aan bepaalde regels, maar heeft geen wettelijke status. Deze circulaire heeft slechts gevolgen voor een klein aantal opslagen. Onder opslag valt ook het inpakken, bewerken en opnieuw verpakken (ompakken) van ontplofbare stoffen.

Download


Zie het origineel


* Circulaire (pdf, 160 KB)

Zie ook


Zie het origineel


* Dossier Externe veiligheid