Gemeente Roermond

Aanpak misbruik bijstandsuitkeringen succesvol

Preventie- en repressiemaatregelen van de gemeente Roermond werpen vruchten af. Alle inspanningen gericht op misbruik en oneigenlijk gebruik van bijstandsuitkeringen hebben in de eerste helft van 2006 een forse besparing opgeleverd!

Fraudepreventie

De gemeente Roermond geeft invulling aan fraudepreventie door het inzetten van een scorekaart als hulpmiddel. Aan de hand van deze scorekaart wordt bepaald of een huisbezoek wordt afgelegd als een uitkeringsaanvraag is ingediend. 20% Van de aanvragers hebben uiteindelijk geen uitkering ontvangen, dit betekent een besparing van 377.000,-.

Fraudesignalen

Elk fraudesignaal wordt serieus en snel opgepakt. De pakkans wordt daarmee vergroot en bij niet naleving van de regels wordt daadwerkelijk gesanctioneerd. In het 1e half jaar van 2006 zijn 72 (veelal anonieme) meldingen binnengekomen over vermoedelijk misbruik. Deze meldingen hebben in totaal 12 gevallen geleid tot beëindiging van de uitkering. Dit levert de gemeente Roermond een besparing op van 157.000,-. 6 Zaken zijn, na het opmaken van proces-verbaal, overgedragen aan Justitie.

Naast de besparing door beëindiging van uitkeringen gaat de gemeente 148.500 terugvorderen omdat men ten onrechte een bijstandsuitkering heeft ontvangen.

Publicatiedatum: 19.07.2006 Bijgewerkt: 19.07.2006