Gemeente Sluis

strandovergangen gepresenteerd

PERSBERICHT - 17 juli 2006

NIEUWE INRICHTING STRANDOVERGANGEN GEPRESENTEERD

Waarom naar beneden wandelen als het ook sneller en spannender kan? Bij strandovergang nummer 19 bij strandpaviljoen de Boekanier in Nieuwvliet roetsjen kinderen (en hun ouders) nu via de familieglijbaan van de duinen af. Met een zachte plof landen ze in het zand en het strandplezier kan beginnen. Of gaan ze nog een keer? De familieglijbaan is onderdeel van de nieuwe, kindvriendelijke inrichting van de duinovergang die maandag 17 juli werd gepresenteerd door wethouder Peter Ploegaert (portefeuillehouder Recreatie en Toerisme) samen met kleine badgasten. Ook de strandovergangen bij de verdronken Zwarte Polder en in Cadzand zijn opnieuw ingericht.

Duurzame ontsluiting
De kust heeft grote toeristische aantrekkingskracht en vormt daardoor een belangrijk onderdeel van het basiskapitaal van West Zeeuws-Vlaanderen. De centrale regie van alle belangen aan de kust vindt plaats via het project Intergraal Kustzonebeheer West Zeeuwsch-Vlaanderen. Dit geeft invulling aan de Recreatievisie West Zeeuwsch-Vlaanderen en maakt deel uit van het gebiedsplan Natuurlijk Vitaal. Centraal staat de verbrede kustzone met als aandachtspunten veiligheid (veilige zeewering), natuur en milieu en ook recreatie, toerisme en mobiliteit. Voor de ontwikkeling van recreatie en toerisme, de motor van de economie in West Zeeuws-Vlaanderen, is naast de eigen identiteit van de streek een goede ontsluiting van het gebied belangrijk. Ook hiervoor zijn in Integraal Kustzonebeheer West Zeeuwsch-Vlaanderen kaders gesteld die worden uitgevoerd met onder andere het project Mobiliteit als attractie waarin wordt gewerkt aan de duurzame ontsluiting van de kust.

Thematisering
De strandovergangen zijn de laatste maar waarschijnlijk de belangrijkste schakel in de weg van en naar het strand. Volgens de uitgangspunten van Integraal Kustzonebeheer wordt de vormgeving van de belangrijkste strandovergangen afgestemd op het thema dat past in de specifieke omgeving. De identiteit van de (inlandse) kernen wordt doorgevoerd langs de ontsluitingswegen tot aan de vloedlijn. Door de integrale aanpak zijn de strandovergangen behalve functioneel, óók voor gasten met een functiebeperking, ook attractief, karakteristiek en onderscheidend.

Zeker tijdens de vakantie is Nieuwvliet een echt kinderdorp. Met het strand in de nabijheid heeft deze omgeving zich ontwikkeld tot dé familiebestemming aan de West Zeeuws-Vlaamse kust. In Nieuwvliet-Dorp zijn de afgelopen jaren dan ook allerlei initiatieven genomen om het de jongste vakantiegasten (en de West Zeeuws-Vlaamse kinderen) nog meer naar de zin te maken. Zo is bijvoorbeeld de herinrichting van de Dorpsstraat in 2005 aangegrepen om het dorp aantrekkelijk te maken voor kinderen, met bijvoorbeeld maritieme speeltoestellen en de kindersporen met scheepsafbeeldingen die een spoor trekken door het dorp.
Het idee voor de familieglijbaan komt voort uit de fantasieën van Cadzandse kinderen die hebben meegedacht over de inrichting van een kindvriendelijk vakantieland, in het kader van het project Kindvriendelijk West Zeeuws-Vlaanderen dat als rode draad loopt door alle ontwikkelingen op toeristisch-recreatief gebied.

De duinovergang bij de verdronken Zwarte Polder (nr. 17, t Vingerling) is getransformeerd tot een prachtige natuurovergang die past in de omgeving van het unieke natuurgebied. In Cadzand (nr. 8, Badhuis bij strandpaviljoen Caricole) is bij de duinovergang een uitkijkpunt aangelegd. Een fraai ingericht terras met een prachtig uitzicht over de zee en het achterland om even uit te rusten van de wandeling naar boven of een aantrekkelijke stopplaats voor fietsers op de duinen.

Integraal Kustzonebeheer West Zeeuwsch-Vlaanderen is mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage vanuit het project SAIL II, in het kader van het Interreg IIIB programma North Sea Region
---

Nadere inlichtingen:
Gemeente Sluis

- Projectorganisatie, Tiny Maenhout, tel. 0117 475 573
- Voorlichting, Marjolein Reinhoudt, tel. 0117 457 123