Gemeente Bedum


19 juli 2006
De nYe Klap, de brug over het Boterdiep aan de zuidwestkant van Bedum, is genomineerd voor de Nationale Staalprijs, 2006. De spraakmakende brug dingt samen met drie andere bruggen mee naar de prijs. Die andere bruggen zijn te vinden in Almere, Amsterdam en Eefde. De nYe Klap werd genomineerd uit 34 inzendingen. De brug is ontworpen door Jorge de Moura en Joris Smits van Royal Haskoning in Amsterdam. De nYe Klap werd vorig jaar oktober officieel geopend.
De brug ontsluit het nieuwe Bedrijvenpark Boterdiep en, op termijn, de geplande nieuwbouw in Folkerda aan de zuidwestkant van Bedum. De brug werd gebouwd door Constructiebedrijf Hillebrand in Middelburg. De tweejaarlijkse Nationale Staalprijs werd in 1971 ingesteld door de vereniging Bouwen met staal. In het verleden vielen onder meer de stormvloedkering in de Oosterschelde, het reuzenrad London Eye en de Enneüs Heermabrug in Amsterdam in de prijzen.
Op 12 oktober aanstaande, Nationale Staalbouwdag, wordt in Ede bekend welke van de vier genomineerde bruggen in aanmerking komt voor de prijs. Een delegatie van het Bedumer gemeentebestuur is tijdens de bekendmaking van de winnaar aanwezig.