Nuon

Nuon kiest Eemshaven voor bouw nieuwe centrale
Licentie verworven voor schone elektriciteitsproductie 19 jul 2006 | Amsterdam | Nuon
Energieonderneming Nuon kiest Eemshaven (Groningen) voor de bouw van haar nieuwe grote elektriciteitscentrale (1.200 megawatt). Daarvoor zijn afspraken gemaakt met Groningse overheden en het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Ook verkreeg Nuon van Royal Dutch Shell plc de licentie voor het toepassen van hun moderne
kolenvergassingstechnologie.
/nl/Images/81_39582.jpg
Øystein Løseth, lid van de Raad van Bestuur van Nuon: `Eemshaven is een mooie, ruime locatie met een moderne zeehaven, een goede infrastructuur en uitstekende aansluitmogelijkheden op het hoogspanningsnet. Bovendien heeft minister Peijs van Verkeer en Waterstaat aangegeven de vaargeul naar Eemshaven te willen uitdiepen, nadat aan een aantal wettelijke voorwaarden is voldaan. Dat betekent dat voor de aanvoer van brandstoffen ook schepen met een grote diepgang de haven kunnen bereiken. Een voorwaarde voor de continuïteit van de nieuwe centrale'.
Ook verkreeg Nuon van Shell de licentie voor toepassing van hun moderne kolen-vergassingstechnologie. Wereldwijd geldt deze technologie als de standaard voor het zo schoon mogelijk verwerken van kolen voor stroomproductie. Kolenvergassing leidt tot fors minder uitstoot van schadelijke stoffen en biedt betere mogelijkheden voor afvang van CO2 in vergelijking met conventionele kolencentrales. Bovendien is kolenvergassing zeer geschikt om biomassa mee te vergassen, zoals Nuon dat doet in haar kolenvergassingscentrale in Buggenum (Limburg).
Behalve kolen en biomassa wil Nuon in de nieuwe centrale ook gas inzetten om flexibel te kunnen inspringen op ontwikkelingen in de brandstoffenmarkt. In het voorjaar van 2007 verwacht Nuon voor locatie Eemshaven de benodigde vergunningen rond te hebben. Medio 2007 kan dan de definitieve investeringsbeslissing worden genomen, waarna de bouw kan beginnen. Begin 2011 moet de centrale de eerste stroom leveren. Over Nuon
Nuon is een toonaangevende energieonderneming, die met elektriciteit, gas, warmte en aanvullende diensten klanten bedient in Nederland, België en Duitsland. De onderneming is actief in productie, handel, transport en levering van (duurzame) energie. Nuon streeft naar evenwichtige groei voor alle belanghebbenden: aandeelhouders, medewerkers, klanten, milieu en maatschappij. De netto-omzet in 2005 bedraagt EUR 5,0 miljard. Het aantal medewerkers per eind 2005 bedraagt 9.665 FTE's. De grootste aandeelhouders van Nuon zijn de provincies Gelderland, Noord-Holland en Fryslân en de gemeente Amsterdam.