KNWV

Nieuwsbericht Watersportverbond

19-7-2006

Symposium Zien en gezien worden

Het Nederlands Instituut voor Navigatie organiseert in samenwerking met het Watersportverbond, Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers, Waterkampioen, Hiswa-Rai-multimedia en Correct Marine voor de 9e achtereenvolgende keer dit tweejaarlijkse symposium tijdens de HISWA te water, Seaport Marina IJmuiden. Het thema van dit symposium is zien en gezien worden. Eerdere symposia hadden als thema: Beroepsvaart en Recreatievaart in elkaars vaarwater, Meteorologische Dienstverlening, Communicatie en Veiligheid en Smart Navigation.
Het symposium is bedoeld voor zeilers en motorbootvaarders, leden van watersportverenigingen, docenten van vaarcursussen, navigators en voor ieder die belangstelling heeft en goed voorbereid een tocht op ruim water wil beginnen en vervolgens met goed zeemanschap uit te voeren.

Zien en gezien worden: Automatic Identification System (AIS) Class B maakt het mogelijk dat voor relatief lage kosten ook de pleziervaart kan profiteren van de verhoogde veiligheid. Posities, koersen en vaarten van schepen in de omgeving worden onderling doorgegeven terwijl veranderingen sneller dan bij radar opgemerkt worden. Het zien en gezien worden, ook van en door jachten, verhoogt de kennis van en het inzicht in de omgevingssituatie. Verwacht wordt dat AIS Class B de markt snel zal gaan veroveren.
De organisatoren verwachten dat deze bijeenkomst een bijdrage zal leveren aan het vergroten van de bekendheid van de mogelijkheden van AIS in combinatie met radar en elektronische kaart.

Programma

09:00 - 13:00 Bezoek Hiswa te Water
13:00 - 13:30 Registratie Holiday Inn Seaport Beach
Demonstratie AIS
13.30 - 14.00 Praktijk Toepassingen. Harry de Jong (Correct Marine) verzorgt een presentatie.
14.00 - 14.45 Operationele Mogelijkheden van AIS. Wim v.d. Heijden (ex TNO FEL ) en Azing
Vondeling (QPS)
14.45 - 15.15 "AIS Policy". Han Foeken ( V&W- DGTL), en "De praktijk bij de Kustwacht", Henk
Kuipers (HITT)
15.15 - 15.45 Pauze
Demonstratie AIS
15.45 - 16.30 "AIS vanuit de kuip". Egenolf van Stein Callenfels ( NVvK)
16.30 - 17.00 Forumdiscussie. Jac Spaans (NIN) dagvoorzitter.

GeĂŻnteresseerd? Voor meer informatie en het aanmeldingsformulier kunt u terecht op onderstaande website.
Wilt u het aanmeldingsformulier via de e-mail ontvangen, dan kunt u een e-mail sturen naar kyra.scherrenberg@watersportverbond.nl

Internetadres: http://nin.nlr.nl/