Gemeente Doetinchem

Verdien op energie!


- 19 juli 2006-
De gemeente Doetinchem heeft besloten een subsidieaanvraag in te dienen bij de rijksoverheid. Het rijk heeft een flinke pot met geld ter beschikking gesteld om gemeenten te stimuleren huishoudens met lage inkomens te helpen om te besparen op energie. Mocht de subsidie er komen, dan voeren de gemeente en
woningbouwcorporatie Sité samen een energiebesparingproject uit. Dit project houdt in dat alle 3870 Doetinchemse huishoudens met een laag inkomen informatie krijgen over energiebesparing en dat gezinnen die mee willen doen aan het project materialen krijgen waarmee zij energie kunnen besparen.

Met het project slaan de beide organisaties twee vliegen in één klap: lagere maandlasten voor de bewoners plus milieuvoordeel. Zelf dragen Sité en de gemeente ieder ongeveer 21.000 euro extra bij. Sité verwacht dat een deel van haar huurders deel zal nemen aan het project. Na de zomer weet de gemeente of zij in aanmerking komt voor subsidie. Zo,ja dan kan het project in januari 2007 van start. Het project duurt ongeveer twee jaar.

Gratis advies en energieboxen
Het energieproject houdt in dat alle 3870 Doetinchemse huishoudens met een laag inkomen informatie krijgen over het project. Het project wordt uitgevoerd door de stichting Collusie. Naar verwachting doen uiteindelijk 1250 huishoudens daadwerkelijk mee. Tijdens huis aan huisbezoeken ontvangen deze gezinnen gratis energie- en klussenboxen met daarin diverse energiebesparende producten. De energiebox bevat bijvoorbeeld spaarlampen en doorstoombegrenzers, de bijbehorende energieklusbox bestaat uit onder andere tochtstrips en radiatorfolie. Ieder huishouden krijgt een advies op maat over energiebesparing . Uiteindelijk voert een klussenteam van de stichting Collusie de verschillende energiebesparende maatregelen uit. Naar verwachting zal per huishouden 650 kilo CO2 per jaar worden bespaard en zullen alle huishoudens gezamenlijk 812.500 kg. CO2 besparen. Dat levert uiteindelijk een totale kostenbesparing op van 250.000 euro. Een gemiddeld gezin bespaart 200 euro per jaar op energiekosten.