Ingezonden persbericht


Sterke economische groei verwacht in Chinees binnenland

Toenemende milieuproblematiek leidt tot snel stijgende arbeidskosten en bouwkosten

Den Haag 19 juli 2006 - De gebieden in China waar komende jaren de sterkste economische groei te verwachten valt liggen in het binnenland en niet in de momenteel zeer florerende kustregio's. Dat blijkt uit een door Experian gepubliceerd uitgebreid onderzoek naar toekomstig economisch succes in China. De belangrijkste oorzaak voor de terugval van een aantal regio's zijn de enorm toenemende milieuproblematiek leidt tot snel stijgende arbeidskosten en bouwkosten.

'De kustregio's hebben te lijden onder een toenemend aantal remmende factoren', legt Experian's directeur Wereldeconomie Dr. Neil Blake uit. 'Deze variëren van infrastructurele bottlenecks en de enorm toenemende milieuproblematiek tot snel stijgende arbeidskosten en bouwkosten. Onze studie brengt aan het licht dat de vier belangrijkste groeicentra aan de Chinese kust - Fujian, Jiangsu, Shanghai en de Guangdong-provincies - op korte termijn terrein zullen verliezen aan een aantal opkomende regio's in het binnenland.'

Het onderzoek van Experian toont verder aan dat de kloof tussen de rijkste en de armste regio's even groot zal blijven ondanks de toenemend economische groei in de armere provincies. Om na te gaan of de inkomenskloof kleiner zal worden, analyseerde Experian de komende jaren te verwachten inkomens per hoofd van de bevolking in de verschillende regio's. De analyse wees uit dat er geen sprake zal zijn van significant afnemende inkomensverschillen.

De verhouding tussen het gemiddelde inkomen in de vijf meest succesvolle provincies en dat in de vijf meest achtergebleven provincies steeg van 3,7x in 1990 tot 4,8x in 2000 en deze stijging zet naar verwachting door tot 5.8x in 2012. Zelfs als we de drie stedelijke provincies Tianjin, Shanghai en Beijing buiten beschouwing laten, stijgt de verhouding tussen de top-5 en de onderste vijf, zij het naar een lager niveau dan 3,7x (zie tabel).

Overzicht economische groei in de 31 Chinese provincies

Locatie in China1993-992000-062007-12
Verliezers
HubeiCentraal113032
FujianKustregio22124
JiangsuKustregio5623
ShanghaiKustregio101322
GuangdongKustregio41014

Winnaars Locatie in China1993-992000-062007-12
ShaanxiCentraal28166
ShanxiCentraal26129
NinxiaAfgelegen20175
Liaoning Kustregio271915

Nog altijd aan kopLocatie in China1993-992000-062007-12 AnhuiOostelijk142
ZhejiangKustregio341
BeijingKustregio923
TianjinKustregio1234

Nog altijd achterstandLocatie in China1993-992000-062007-12 XinjiangAfgelegen303130
YunnanZuidelijk253231
GansuWestelijk232728
SichuanWestelijk241827

Naar verwachting zal Guangdong in de periode 2007-2012 zakken naar de 14e plaats onder de 31 Chinese provincies, terwijl het de op vier na snelste groeier was tussen 1993 en 1999 en nog altijd de op tien na snelste groeier in de jaren 2000-2006. Dit cijfer staat in contrast met dat van drie provincies in het Chinese binnenland, te weten Shaanxi en Shanxi in centraal-China en de betrekkelijk afgelegen provincie Ningxia. Deze zullen tussen 2007 en 2012 top-10 plaatsen gaan innemen in de groeirangorde en zijn daarmee de nieuwe economische sterren geworden (zie tabel).

'Een van de oorzaken voor de welvaartsstijging in het binnenland is de wens van de Chinese overheid om investeringen vooral te richten op gebieden met een laag inkomen per hoofd van de bevolking', gaat Dr. Blake verder. 'Er zijn steeds meer aanwijzingen die erop duiden dat de regering besloten heeft om investeringen te concentreren in regio's met grote economische achterstand. Doordat de directe en indirecte invloed van de overheid op economische ontwikkeling nog altijd erg groot is in een land als China, hebben Shaanxi, Shanxi en Ningxia als het ware de wind in de rug.'

Rijk versus arm: inkomensverschillen

'Om het inkomen per hoofd van de bevolking te laten stijgen, moet er niet alleen sprake zijn van toename van het bruto nationaal product, maar ook van productiviteitsstijging', legt Dr. Blake uit. 'En dat is in China lang niet altijd het geval. Er is sprake van een interessante, paradoxale tendens in de Chinese overheidsbestedingen. Deze zijn - ondanks het officiële beleid - nog altijd hoger in rijkere gebieden dan in armere gebieden. Zodoende worden de effecten van het overheidsinvesteringsbeleid, dat juist zou moeten leiden tot een meer gelijke verdeling tussen de provincies, ten dele weer teniet gedaan.' Beter nieuws voor de autoriteiten is het dat er steeds vaker gebruik wordt gemaakt van technische spreidingsmaatregelen tussen alle provincies. Op basis daarvan valt te verwachten dat de inkomensverschillen per hoofd van de bevolking tussen de regio's in zeer geringe mate zullen afnemen tegen het jaar 2012.

Rijk versus arm: inkomen per hoofd

Verhouding tussen 'Top 5' en onderste 5Verhouding tussen 'Top 5' en onderste 5, zonder Beijing, Shanghai en Tianjin 19903,6x2x
20004,8x2,9x
20125,8x3,7x

Lokale factoren van vitaal belang

Het onderzoek van Experian analyseert de complexiteit van de regionale verschillen in China. In dit kader zijn vooral de vooruitzichten op lange termijn voor de belangrijkste steden nauwkeurig onder de loep genomen. Hieruit kwamen grote verschillen in economische vooruitzichten naar voren, zelfs tussen steden in dezelfde provincie. Dit verschil is illustratief voor de grote invloed van lokale factoren. Het maakt dus nogal wat uit of je investeert in de ene stad in de regio of in de andere. Dr. Blake: 'Ondanks de absolute en relatieve vertraging in de groei van het bruto nationaal product in de provincie Guangdong worden voor bepaalde steden in Guandong tussen 2007 en 2012 nog altijd tweedecimale economische groeipercentages verwacht. Dit geldt in het bijzonder voor Huizhou, Zhongshan en Dongguan.'

Ook wijst de Experian-studie binnen de provincie Guandong een aantal steden aan die verbeterde relatieve groeicijfers over 2007-2012 zullen vertonen (ten opzichte van het jaar 2003). De snelste stijgers zijn Jiangmen, Guangzhou en Dongguan. Het is interessant om te zien dat er geen veranderingen optreden in de rangorde van grootste lokale economieën in Guangdong, ook al zijn de lokale groeiperformances onderling nog zo verschillend. Voornaamste trend is dat Shenzhen qua performance steeds dichter bij Guangzhou komt, de grootste stad van de provincie. Als het gaat om stadsgrootte treden Huizhou, Maoming en Yangjiang toe tot de bovenste helft van het rijtje. Onder de grootste steden van Guandong is Shantou de enige plaats die in de nabije toekomst tot de onderste helft van het rijtje gerekend moet worden.

Stresstest met het oog op negatieve macro-economische verrassingen

Nu nog groeit de Chinese economie jaarlijks met op de lange termijn niet vol te houden percentages van boven de tien. De bomen kunnen echter niet tot in de hemel blijven groeien. Vandaar dat het onderzoek rekening houdt met de toenemende onzekerheden op macro-economisch niveau. Experian nam de Chinese economie als het ware een stresstest af en ging na wat voor effecten onverwachte veranderingen in de macro-economische omstandigheden zouden kunnen hebben op de regionale groeicijfers. Experian verwacht dat groei van het Chinese bruto nationaal product op de middellange tot lange termijn geleidelijk aan zal afnemen doordat de investeringsboom afkoelt, de handel een minder belangrijke groeiaanjager wordt en de groei van de beroepsbevolking vertraagt.

'Investeerders moeten op het ergste voorbereid zijn', stelt Dr. Blake vast. 'Denk bijvoorbeeld aan opkomend protectionisme door landen waarnaar China exporteert of aan een plotselinge, scherpe afname van kapitaalsinvesteringen, net zoals we midden jaren negentig gezien hebben. Om te kunnen zien wat in een dergelijk geval zou gebeuren, hebben we de gevoeligheid van Chinese economie - en de regionale economieën daarbinnen - voor verschillende soorten shocks getest, te weten a) drastische afkoeling van export en b) drastische afname van geïnvesteerd kapitaal (halvering van de exportgroei tot slechts 25% van het huidige cijfer over 2006-2008 en 20% afname van de investeringen tegen het einde van 2008). Dergelijke onvoorziene gebeurtenissen zouden leiden tot gevolgen die sterk met elkaar contrasteren.

De stresstest wees namelijk uit dat Chinese provincies in verschillende mate gevoelig zijn voor hetzij afname van investeringen of een inzakkende export. Omdat (buitenlandse) investeringen de afgelopen jaren de voornaamste economische aanjager zijn geweest voor de Chinese economie, is de impact van afnemende investeringen voor de getroffen regio's over het algemeen veel groter dan die van plotseling tegenvallende exportcijfers. Een investeringsshock heeft vooral grote gevolgen voor de provincies in het binnenland, met Zhejiang als belangrijke uitzondering. Daarentegen valt te verwachten dat een afnemende export een veel grotere impact zal hebben voor de exportgeoriënteerde kustregio's.

De belangrijkste slachtoffers van macro-economische shocks

Afnemende exportScherpe daling investeringen
Impact op groei bruto nationaal productImpact op groei bruto nationaal product (berekend vanuit oorspronk. voorspelling)(berekend vanuit oorspronk. voorspelling)

Jiangsu-2,4%Zhejinag-4,3%
Shanghai-2,0%Jiangxi-3,5%
Shandong-2,0%Ningxia-3,4%
Tanjin-2,0%Shaanxi-3,3%
Guandong-1,8%Tibet-2,9%
CHINA-1,3%CHINA-2,1%

Over Experian Business Strategies

De divisie Business Strategies van Experian verschaft klanten inzicht en kennis over consumenten, markten en economieën in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten. Wij concentreren ons op consumentenprofilering en marktsegmentatie, onroerend goedanalyse voor de retailsector, economische voorspellingen en onderzoek naar overheidsbeleid. Met deze activiteiten ondersteunen wij bedrijven, beleidsmakers en investeerders bij het nemen van tactische en strategische beslissingen. Als onderdeel van de Experian-groep hebben wij toegang tot een schat aan onderzoeksgegevens en innovatieve softwareoplossingen. Ons economische onderzoeksteam wijdt zich aan de analyse van regionale en lokale economieën en werkt in opdracht van een groot aantal klanten in zowel de publieke als de private sector. Statistici, econometristen, sociologen, sociaal geografen, marktonderzoekers en economen voeren uitgebeide ondezoeken uit naar de onderliggende oorzaken van sociale veranderingen, economische ontwikkelingen en gewijzigde marktomstandigheden.

Over Experian

Experian Nederland maakt onderdeel uit van Experian, een wereldwijd marktleider op het gebied van informatievoorziening aan organisaties en consumenten.

Experian levert informatie, analyses, besluitvormingsproducten en processing services. Door gebruik te maken van onze uitgebreide kennis van personen, markten en economieën, kunnen wij organisaties bijstaan in het vinden, ontwikkelen en beheren van klantenrelaties teneinde hun bedrijf winstgevender te maken.

Daarnaast kunnen consumenten in veel landen direct gebruiken maken van de diensten van Experian. Met deze diensten worden consumenten in staat gesteld hun persoonlijke informatie te beheren en te bewaken. Daarmee kunnen ze controle houden over hun financiële huishouding en voordelige financiële beslissingen nemen.

Experian werkt met cliënten in uiteenlopende bedrijfstakken, waaronder financiële diensten, telecommunicatie, gezondheidszorg, verzekeringen, detailhandel en postorder, automobielbranche, productie, vrije tijd, nutsbedrijven, e-commerce, projectontwikkelaars, vastgoedbedrijven en overheid. Experian maakt onderdeel uit van GUS plc en heeft hoofdkantoren in Nottingham (UK) en Costa Mesa, Californië (USA). Experians 12.000 medewerkers in 31 landen ondersteunen cliënten in meer dan 60 landen. De jaaromzet bedraagt meer dan 2,1 miljard Euro.

Meer informatie is te vinden op onze website www.experian.nl.

Het woord 'Experian' is een geregistreerd handelsmerk in de EU en andere landen en is eigendom van Experian Ltd en/of haar dochterondernemingen.

Het onderzoek getiteld Investing and Selling in China: A Ten-Year View of China and its Key Centres is verkrijgbaar bij Experian Business Strategies in Den Haag hans.gillis@experian.nl