Gemeente Coevorden

Onderzoek naar Châteauhotel Coevorden verlengd tot oktober

De gemeente Coevorden sloot in november 2005 een intentieovereenkomst met Wijland Beheer BV om de mogelijkheden te onderzoeken voor het realiseren van een Châteauhotel Coevorden. De intentieovereenkomst liep oorspronkelijk tot 1 juli, maar het college heeft besloten deze overeenkomst te verlengen tot 1 oktober aanstaande. Wijland Beheer BV heeft meer tijd nodig om de haalbaarheid van een mogelijk Châteauhotel Coevorden te onderzoeken.

De heer Wijland, eigenaar van Châteauhotel De Havixhorst in De Schiphorst, is in gesprek met een aantal partijen voor de mogelijke exploitatie van het Kasteel, het Gouverneurshuis en De Vlijt tot een mogelijk Châteauhotel Coevorden. Onderzocht wordt of het mogelijk is om een voor de regio uniek horecabedrijf met landelijke allure te realiseren. Waarbij de culturele en gemeenschapsfunctie van Het Kasteel versterkt worden.

Gesprekken

In de afgelopen maanden heeft de heer Wijland gesprekken gevoerd met diverse partijen. Deze gesprekken zijn nog niet volledig afgerond. Ook is er een notitie opgesteld waarin een aantal varianten beschreven worden voor beheer en eigendom van het Kasteel, het Gouverneurshuis en de Vlijt. Bovendien zijn er gesprekken gevoerd met de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en het Nationaal Restauratiefonds. Bovendien heeft de initiatiefnemer een architectenbureau ingeschakeld om de beoogde plannen nader uit te werken. Onderzocht is welke bouwkundige aanpassingen eventueel aan de gebouwen noodzakelijk zijn om de plannen te kunnen realiseren.

Drents Landschap

Het Drents Landschap heeft zich per brief bij de gemeente gemeld om een mogelijke rol te kunnen spelen in de beoogde ontwikkeling. Zij heeft zo'n 250 gebouwen in eigendom waarvan er veel de bestemming Rijksmonument hebben. Het complex de Havixhorst is daar één van. De gemeente heeft aangegeven een mogelijke rol van het Drents Landschap in het traject mee te nemen.