Gemeente Dordrecht


---

Omvangrijke bijstandsfraude ontdekt

Sociale Dienst Dordrecht boekt resultaat bij opsporing fraudezaken

Vincent Brinkhof

Recentelijk is door de recherche van de Sociale Dienst van de gemeente Dordrecht een aanzienlijke bijstandsfraude aan het licht gebracht. De voorlopige schade die de fraudeurs de gemeenschap hebben toegebracht bedraagt ruim EUR 50.000. Het schadebedrag is inmiddels volledig verhaald en er is aangifte gedaan wegens het plegen van valsheid in geschrifte.
De werkelijke situatie waarin een `alleenstaande' moeder van drie kinderen zich bevond, bleek volledig af te wijken van de door haar opgegeven omstandigheden bij de uitkeringsaanvraag. Na onderzoek kwam aan het licht dat zij samenwoont met de biologische vader van de kinderen, succesvol merkautodealer en eigenaar van hun luxe ingerichte flatwoning, en bovendien zelfstandig werkzaamheden verricht vanuit huis.

De bijstandsuitkering is na ontdekking onmiddellijk stopgezet. De schade van EUR 50.000 is inmiddels volledig verhaald op de partner van de vrouw. Door de Sociale Dienst Dordrecht is aangifte gedaan bij de officier van Justitie, wegens het plegen van valsheid in geschrifte.

De gemeente werd op het spoor gebracht van deze fraudezaak via een anonieme tipgever. Naast meldingen uit de omgeving die via het informatienummer van de Sociale Dienst binnenkomen, spoort de gemeente ook zaken op via administratieve controle met risicoprofielen en bestandsvergelijkingen van verschillende instanties. De opsporingsactiviteiten van de Sociale Dienst Dordrecht worden uitgevoerd door Bureau Rechtmatigheid. Het bureau controleert rechtmatigheid van uitkeringen op het moment van aanvraag en gedurende de periode van ontvangst. Daarbij worden ondermeer de woonomstandigheden, de werksituatie en de volledigheid van de gegeven informatie nagegaan.

In totaal is er in 2005 EUR 1,2 miljoen aan fraudezaken opgespoord in Dordrecht. Van de onderzochte fraudemeldingen leidde zeker 32% tot het einde van de uitkering en ruim 31% tot een wijziging in de hoogte van de uitkering.

Redactie
Hanneke van Leeuwen
afdeling Communicatie

telefoon (078) 639 89 94

email h.van.leeuwen@dordrecht.nl

Informatie
Hanneke van Leeuwen