Nieuwe dual-core Intel® Itanium® 2 processor verdubbelt de prestaties en vermindert het stroomverbruik

Sterke groei van het aantal Itanium hardware- en softwareoplossingen zorgt voor meer mogelijkheden voor bedrijfskritische automatisering

Kontich, 19 juli 2006 - Intel introduceert vijf nieuwe producten in de Intel® Itanium® 2 Processor 9000 serie, voorheen bekend onder de codenaam 'Montecito'. De nieuwe processors zijn ontworpen voor de meest geavanceerde computerplatforms ter wereld en verdubbelen de prestaties en verminderen het energieverbruik, waardoor de prestaties per watt 2,5 keer beter zijn ten opzichte van de huidige single-core versies. Alle servermakers die lid zijn van de Itanium Solutions Alliance (ISA) zullen nieuwe producten op basis van de nieuwe Intel Itanium 2 Processor 9000 uitbrengen.

Het vlaggenschip, model 9050, beschikt over twee complete verwerkingskernen en bijna driemaal de hoeveelheid cache ten opzichte van Intels voorgaande generatie. Mede dankzij Intels Hyper-Threading technologie kan dit model vier instructies of 'threads' per processor uitvoeren.

Met meer dan 1,7 miljard transistors is de nieuwe Itanium 2 processor 's werelds meest complexe productontwerp tot nu toe. Hierdoor kunnen ontwerpers van Intel de Itanium processorfamilie van nieuwe mogelijkheden voorzien, bijvoorbeeld voor virtualisatie, verbeterde betrouwbaarheid van de cache en vele andere mainframe-achtige mogelijkheden.

In tegenstelling tot producten van de resterende RISC-leveranciers biedt de Intel Itanium 2 processor de eindgebruiker keuzevrijheid door een breed scala aan software van meer dan 8000 applicaties. Op Itanium gebaseerde servers en high performance computing (HPC) systemen bieden bedrijfskritische ondersteuning voor Windows, Linux, UNIX en andere besturingssystemen. Ook zijn er nieuwe tools beschikbaar voor migratie vanaf leverancierseigen servers en mainframes. Gecombineerd zorgt dit voor ongekende flexibiliteit en een betrouwbaar pad voor IT-managers om naar een op standaarden gebaseerde architectuur te migreren.

De Intel Itanium 2 Processor 9000 serie levert op systeemniveau prestaties die niet geëvenaard worden door concurrerende RISC-architecturen. De nieuwe processor heeft nieuwe recordresultaten bereikt in diverse belangrijke serverbenchmarks, waaronder een score van 4230 SPEC_int_rate_base_2000(1), bijna drie maal zoveel als het voorgaande record.

"Intel blijft zich richten op het wegnemen van de leverancierseigen beperkingen die er nog zijn in het hoogste segment van de servermarkt. Met de dual-core Itanium 2 processors bieden we ongekende IT-vrijheid met een product dat uitblinkt in prestaties en efficiënt gebruik van energie", zegt Pat Gelsinger, senior vice president en general manager van Intels Digital Enterprise Group. "De brede systeem- en softwaresupport voor Itanium 2 processors stelt CIOs in staat om verouderde en dure systemen achter zich te laten en in plaats daarvan het vrijkomende budget te gebruiken voor op standaarden gebaseerde automatisering en bedrijfsinnovatie. Op vrijwel alle gebieden groeit het gebruik van op Itanium gebaseerde systemen. In de eerste helft van dit jaar zijn er meer applicaties toegevoegd dan er in heel 2003 beschikbaar waren en meer dan 70 procent van de wereldwijde top 100 bedrijven kiest voor Itanium-technologie. Verder heeft de Itanium Solutions Alliance tot 2010 $10 miljard aan hardware support beschikbaar gesteld voor de architectuur."

Systemen met dual-core Itanium 2 processors zijn bedoeld voor de meest rekenintensieve gebieden, zoals analyse van bedrijfsgegevens, grote datawarehouses en high performance computing. Dit wordt steeds belangrijker nu bedrijven streven naar real-time beslissingen, gebaseerd op steeds grotere hoeveelheden data. Wetenschappers, technici en onderzoekers zijn met behulp van computers op zoek naar oplossingen voor onder meer medische en klimatologische vraagstukken. De EPIC-architectuur van de Itanium 2 processors zorgt voor een hoge mate van parallelliteit en de rekenkracht maakt analytische applicaties en business intelligence software efficiënter.

"Microsoft Server 2003 en Microsoft SQL Server 2005 zullen op de nieuwe dual-core, multi-threaded Intanium 2 processor uitzonderlijke prestaties, schaalbaarheid en betrouwbaarheid bieden voor grote bedrijven met zware databases en bedrijfsapplicaties", zegt Bob Muglia, senior vice president van Microsofts Server and Tools Business. "Microsoft is vastbesloten in haar steun voor de Itanium-architectuur, nu en in de toekomst."

Intel Itanium 2 Virtualization Technology
De Intel Virtualization Technology (VT) is ingebouwd in de Itanium 2 processors om de ondersteuning van virtual machine monitors (VMMs) te verbeteren. De ingebouwde schaalbaarheid, prestaties en toonaangevende betrouwbaarheid van op Itanium 2 gebaseerde servers bieden een uitstekend platform voor het consolideren van leverancierseigen oplossingen naar op standaarden gebaseerde servers. Virtualisatie kan de totale eigendomskosten (TCO) verlagen door te helpen bij de migratie en consolidatie van verschillende software-applicaties naar standaard hardware en besturingssystemen.

Naast de Dual-Core Intel Itanium 2 processor 9000 serie lanceert Intel twee rack-geoptimaliseerde Intel serversystemen: SR870BH2 en SR870BN4. Deze serversystemen bieden de optimale prestaties, betrouwbaarheid en uitbreidbaarheid die nodig zijn voor schaalbare bedrijfsoplossingen en bedrijfskritische applicaties. Beide systemen zijn beschikbaar voor OEMs en system integrators ten behoeve van grote bedrijven en high performance computing.

Prijzen en beschikbaarheid
Intel dual- en single-core Itanium 2 processors zijn vanaf vandaag leverbaar. Systemen met deze processors worden eind augustus op de markt verwacht.

Dual-Core Itanium 2 processor 9050 1.6GHz 24M 533/400 MHz $ 3.692 Dual-Core Itanium 2 processor 9040 1.6GHz 18M 533/400 MHz $ 1.980 Dual-Core Itanium 2 processor 9030 1.6GHz 8M 533/400 MHz $ 1.552 Dual-Core Itanium 2 processor 9020 1.42GHz 12M 533/400 MHz $ 910 Dual-Core Itanium 2 processor 9015 1.4GHz 12M 400 MHz $ 749 Itanium 2 processor (single core) 9010 1.6GHz 6M 533/400 MHz $ 696

(1) resultaat gepubliceerd op www.spec.org
Prestatietests en -cijfers zijn gemeten met specifieke computersystemen en/of componenten en weerspiegelen bij benadering de prestatie van Intel-producten zoals gemeten in deze tests. Elk verschil in systeemhardware- of softwareontwerp of configuratie kan de daadwerkelijke prestaties beïnvloeden. Kopers kunnen het beste andere informatiebronnen raadplegen om de prestaties te evalueren van de systemen of componenten die zij overwegen aan te schaffen. Meer informatie over prestatietests en over de prestaties van Intel-producten is te vinden op http://www.intel.com/performance/resources/limits.htm.

Configuratiedetails: de prestatieclaim is gebaseerd op SPEC-publicatie (SPECint_rate_base_2000, Bron: www.spec.org): Itanium® 2 processor resultaat van 4230 op SGI Altix 4700 systeem met 128 Itanium 2 processors (128 processors, 256 Cores), 1.6GHz met 24MB L3 cache, 512GB geheugen, SGI ProPACK 4 SP3 OS, gepubliceerd op 18 juli 2006. IBM Corporation heeft als hoogste resultaat 1063 gepubliceerd op IBM eServer p5 595 (1900 MHz, 64 CPU), 64 cores, 32 chips, 2 cores/chip (SMT ingeschakeld), 256 GB geheugen en op OS AIX 5L V5.3, gepubliceerd in oktober 2004. Sun Microsystems heft een resultaat gepubliceerd van 1213 op Sun Fire E25K (72 processors), 144 cores, 72 chips, 2 cores/chip, UltraSPARC IV+, 1.5Ghz, 288 GB geheugen, op Solaris 10 en het resultaat gepubliceerd in december 2005.

Over Intel
Intel, marktleider in chipinnovatie, ontwikkelt technologieën, producten en initiatieven die de manier waarop mensen leven en werken voortdurend verbeteren. Meer informatie over Intel is te vinden op www.intel.com/pressroom.



Ingezonden persbericht