Gemeente Dongeradeel



---

Dongeradeel kiest een nieuwe koers

Dongeradeel kiest voor een nieuwe koers. Zo luidt het motto van de voorjaarsnota 2006. Belangrijke ingrediënten voor die nieuwe koers zijn het ontwikkelen van een visie, het voeren van een takendiscussie en een ombuigingsoperatie gericht op structureel evenwicht in de begroting. Ga naar de voorzet van het visiedebat.

Financiële positie beter dan verwacht
Al eerder informeerde het college van Dongeradeel over de financiële situatie van de gemeente. Op basis van de op dat moment beschikbare informatie van het rijk dreigden er de komende jaren tekorten van circa 1.000.000. Reden voor het inzetten van een takendiscussie gekoppeld aan een forse bezuinigingstaakstelling. Kort na de bekendmakingen kwam er echter nieuwe informatie uit Den Haag, waaruit bleek dat het tekort van de gemeente toch een beetje meevalt.

Bezuinigingen noodzakelijk om financieel gezond te blijven De financiële positie ontwikkelt zich dus beter dan verwacht, maar toch dreigen er nog tekorten. Het aantal gemeentelijke taken is fors toegenomen. Het van Rijkswege beschikbaar stellen van extra financiële middelen heeft daarmee geen gelijke tred gehouden. Bovendien kent de gemeente een laag belastingniveau. Daarbij komt dat de lat als het gaat om de kwaliteit en doorzichtigheid van de bedrijfsvoering en de besluitvorming steeds hoger is komen te liggen. Niet snoeien, betekent een gestage groei van het aantal taken en een minder goed beheersbare uitzetting van uitgaven. Dongeradeel wil daarom weer ruimte proberen te creëren in de begroting. Het ingezette proces gaat wat het college betreft daarom in hoofdlijnen door. Het college van burgemeester en wethouders wil samen met de raad komen tot een visie, die kan fungeren als toetsingskader voor een takendiscussie. Het college heeft daarom een voorzet voor een visiedebat aangeboden aan de raad. Deze voorzet wordt in de vergadering van de commissie M.A.Z. van 7september 2006 besproken.

Visiedebat
Het college stelt in de voorzet van het visiedebat voor het accent vooral te leggen op de kansen die de gemeente ziet om te kijken naar zaken die anders, beter en/of goedkoper kunnen. De insteek van het college is dan ook niet het afstoten van zoveel mogelijk taken of het compleet kantelen van de organisatie. Toch kunnen de uitkomsten van het proces op deelgebieden wel degelijk tot wezenlijke veranderingen leiden. In de voorzet is een aantal speerpunten aangegeven waar het college zich de komende jaren op wil richten. Zo wil het college krachtig inzetten op het behoud van werkgelegenheid en het creëren van nieuwe werkgelegenheid. Ook de kansen die Dokkum regiostad en dus de ontwikkeling van het bundelingsgebied Dokkum Damwoude biedt, wil het college prioriteit geven. Daarnaast wil het college zich inzetten voor: de verbetering van de leefbaarheid van de dorpen en de vitaliteit van het platteland, het versterken van de toeristische infrastructuur en het bieden van kansen op zelfontplooiing aan mensen die door omstandigheden tijdelijk geen arbeid kunnen verrichten.

Het te voeren debat gaat dus onder andere over het soort gemeente dat Dongeradeel wil zijn met daarbij de hoofddoelen speerpunten en noties over gemeentelijke rollen en over de uitvoering van taken in eigen beheer, in samenwerking met andere gemeenten of door derden. De uitkomsten van het debat zullen dienen als toetsingskader voor de nog te voeren takendiscussie.