Gemeente Hengelo

Nieuwe organisatie Gemeente Hengelo van start

Vandaag heeft het Hengelose college van B&W een afrondend (voorgenomen) besluit genomen in het organisatieontwikkelingstraject SWINGH. Vanaf 19 juli gaat de nieuwe gemeentelijke organisatie van start, met een nieuwe structuur, nieuwe cultuurwaarden, deels andere leidinggevenden en een publieksplein, dat de komende maanden nog verder wordt uitgebreid. Met dit besluit wordt het organisatieontwikkelingstraject dat in mei 2005 startte, afgerond. Een proces dat zeer interactief is verlopen, waarbij medewerkers, raadsleden, burgers en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven volop zijn betrokken.

Organisatiestructuur

Het drie-dienstenmodel waarlangs de gemeentelijke organisatie sinds 1997 was georganiseerd, is vanaf 19 juli verleden tijd. De nieuwe structuur is een directiemodel, met een algemeen directeur die tevens gemeentesecretaris is en twee directeuren. Zij sturen tien sectoren aan, met in totaal 39 afdelingen, een bestuursstaf en een stadsontwikkelingsbedrijf.

Organisatiecultuur

Naast wijziging van de structuur stond in dit proces ook de ontwikkeling van de cultuur centraal. In interactieve sessies met medewerkers zijn zeven cultuurwaarden bepaald voor de nieuwe gemeentelijke organisatie: transparant; afspreken, aanspreken en consequenties verbinden; vertrouwen geven en krijgen; samen werken & successen vieren; intern en extern klantbesef; integer en betrouwbaar en flexibel.

Nieuw directieteam

De nieuwe gemeentelijke organisatie heeft ook een nieuw directieteam, bestaande uit dhr. Licht, mw. De Vries en mw. Coenders.
- De heer ir. W. (Wimjoost) Licht is sinds november 2005 werkzaam als gemeentesecretaris/algemeen directeur. Hij is eindverantwoordelijk voor de ambtelijke organisatie en voorzitter van het managementteam.
- Mevrouw dr. ir. I.C. de Vries (Inge) is per 1 augustus 2006 aangesteld als directeur Beleid en Beheer. Zij wordt verantwoordelijk voor het bewaken van de beleidsinhoudelijke samenhang.
- Mevrouw H.G.M Coenders (Riny) is per 1 juli 2006 directeur Bedrijfsvoering. Zij is verantwoordelijk voor het soepel functioneren van de ambtelijke organisatie en de bedrijfsvoering. Het directieteam gaat er gezamenlijk voor zorgen dat de gemeente als eenheid naar buiten treedt.

Klik hier voor het organogram van de nieuwe organisatie.