Vrije Universiteit Amsterdam

Volg de fietstocht via www.projectsporter.nl
Diabetespatiënt fietst naar de Noordkaap voor onderzoek VUmc

Het hebben van diabetes hoeft geen beperking te zijn voor het leveren van een bijzondere sportieve prestatie. Deze boodschap willen Jelle Sprée, diabetespatiënt, en zijn vriendin Henriëtte van Aalderen uitstralen. Op 19 juli vertrekken zij voor een fietstocht van 2500 kilometer. Met hun tocht willen zij 15.000 euro bijeenbrengen ten behoeve van onderzoek naar de invloed van diabetes type I op de hersenfunctie en de cognitieve ontwikkeling. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door prof.dr. Rob Heine, hoofd diabetescentrum VU medisch centrum.

De tocht begint op 19 juli bij VU medisch centrum. De eerste korte etappe gaat naar Schiphol, waar zij op het vliegtuig stappen naar Kopenhagen. Daar begint de echte fietstocht. Via Denemarken, Zweden, Finland en Noorwegen hopen ze 30 dagen later hun eindbestemming, de Noordkaap, te bereiken. Op 17 augustus vliegen ze vanuit Alta terug naar Nederland.

Voor Jelle Sprée en Henriëtte van Aalderen maakt sporten een belangrijk deel uit van hun leven, zowel in hun werk als privé. Sprée wordt voor zijn diabetes behandeld in VU medisch centrum. Hij wil daarom de fietstocht koppelen aan het bijeenbrengen van geld voor een onderzoek binnen het diabetescentrum.

VU medisch centrum. Sprée: Veel mensen onderschatten hoe het is om met diabetes te leven. Onderzoek is de motor waarmee een betere behandeling, betere medicijnen en betere zorg voor patiënten tot stand komen. Hij verwacht geen problemen onderweg in verband met zijn diabetes: De tocht is zwaar, maar mijn conditie is goed en we zijn al een half jaar in training. Met vier maal daags insuline blijven mijn glucosewaarden stabiel'.

Veel bedrijven en particulieren steunen de sporters in hun actie. De vliegreizen, fietskleding en professionele training vooraf hebben zij aangeboden gekregen. Daarnaast worden er veel giften overgemaakt ten behoeve van het onderzoek. Eind augustus doen Jelle en Henriëtte tijdens een bijeenkomst in VU medisch centrum verslag van hun fietstocht en maken zij de uiteindelijke opbrengst bekend.