Gemeente Dongeradeel



---

Inspraak rond beleidsregels Wmo van start

Op 19 juli 2006 start de inspraakprocedure rond de Verordening maatschappelijke ondersteuning. In deze verordening worden gemeentelijke beleidsregels rond de verstrekking van voorzieningen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) vastgelegd.

Wet maatschappelijke ondersteuning
De Wmo maakt gemeenten verantwoordelijk voor allerlei vormen van ondersteuning om mensen zelfstandig te kunnen laten wonen en leven. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de verstrekking van hupmiddelen zoals rolstoelen, woningaanpassingen, huishoudelijke hulp, maar ook om ondersteuning van mantelzorgers en hulp bij het opvoeden van kinderen. In de Wmo worden meerdere wetten en regelingen samengevoegd, namelijk de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg), de Welzijnswet, de huishoudelijke verzorging uit de AWBZ en enkele subsidieregelingen. Het voordeel daarvan is dat de gemeente deze onderdelen beter op elkaar, én op de plaatselijke situatie kan afstemmen.

Verordening
Voor de invoering van de Wmo stelt de gemeente nieuwe regels op. Deze regels worden onder andere vastgelegd in de Verordening maatschappelijke ondersteuning. In de Verordening maatschappelijke ondersteuning wordt beschreven wanneer iemand in aanmerking komt voor huishoudelijke verzorging, een woonvoorziening, een vervoersvoorziening of een rolstoel. Ook bevat de verordening regels over mogelijkheden voor persoonsgeboden budgetten en de wijze waarop voorzieningen worden verstrekt.

Inspraakprocedure
De inspraakprocedure start op 19 juli 2006 en duurt tot en met 30 augustus 2006. De Verordening maatschappelijke ondersteuning ligt gedurende die periode voor iedereen ter inzage op het gemeentehuis te Dokkum. Belangstellenden kunnen tot en met 30 augustus 2006 een schriftelijke inspraakreactie sturen aan: het college van burgemeester en wethouders, t.a.v. de heer G.Koopmans, Postbus 1, 9100 AA te Dokkum

De ontvangen reacties worden betrokken bij de uiteindelijke vaststelling van de Verordening maatschappelijke ondersteuning door de gemeenteraad. De gemeenteraad behandelt deze verordening op 28 september 2006. De verordening gaat in op 1 januari 2007.