Gemeente Harlingen

Russische oude glorie in Harlingen
17-7-2006
Het Russische replica schip Shtandart doet woensdag 19 juli Harlingen aan voor een kort bezoek. Het schip heeft als thuishaven St. Petersburg en is daar tussen 1994 en 1999 door scheepsbouwmeester en kapitein Vladimir Martus gebouwd, samen met veertig medewerkers. De originele Shtandart werd ook gebouwd in St. Petersburg in 1703 als vlaggenschip voor de Russische Marine van Tsaar Peter de Grote.

Het jaar 1703 was belangrijk in de Russische geschiedenis. Het was het jaar dat Tsaar Peter een aanvang maakte met de bouw van St. Petersburg, zijn nieuwe hoofdstad en 'Het venster naar Europa'. Het centrum van het Russische politieke- en culturele leven verplaatste zich van Moskou naar de nieuwe stad aan de Finse Golf. In hetzelfde jaar werd zijn eerste Marine Schip, Frigate Shtandart, in de vaart gebracht. Het schip werd in 5 maanden onder leiding van een Nederlandse leermeester, Vibe Gerense, met een personeelsbezetting van 200 mensen gebouwd. Tsaar Peter gaf veel om zijn schip en gaf een bevel, dat 'Shtandart' voor eeuwig behouden moest worden, als een eerbetoon aan de Russische scheepsbouw. Echter, na zijn dood in 1725 bleek dat het schip in slechte staat verkeerde en het werd gesloopt.

De nieuwe 'Shtandart' kan daarom, 300 jaar later, gezien worden als een vervulling van Peter de Grote's wens.
Kapitein Martus vaart als opleidingsschip voor Russische jongeren waarvan sommigen niet ouder dan 12 jaar.
De afgelopen dagen was het schip in de Rotterdamse scheepswerf De Delft. Op de terugreis naar St. Petersburg bezoekt de Shtandart woensdag in Harlingen.

U heeft de gelegenheid het schip en de bemanning te bezoeken in de Nieuwe Willemshaven op woensdag 19 juli 2006 tussen 10.00 uur en 20.00 uur. Volwassenen betalen 4 euro per persoon en kinderen t/m 12 jaar mogen voor 2 euro aan boord.