Aedes

VROM bevordert doorstroom studentenwoningen

18 juli 2006

Een nieuwe wet van minister Dekker maakt het eenvoudiger om studenten na de beëindiging van de studie de huur van hun woonruimte op te zeggen. De wet is 15 juli 2006 in werking getreden en dient de doorstroom in studentenwoningen te bevorderen. Aanleiding voor deze wet is het tekort aan studentenwoningen in Nederland. Veel afgestudeerden blijven na hun studie op hun studentenkamer zitten, omdat ze geen woning kunnen vinden, of omdat de kamer goedkoop is.

In de huurovereenkomst kan een clausule worden opgenomen dat de woning alleen bestemd is voor studenten. Op deze grond heeft de verhuurder het recht de huurder te vragen om het bewijs van inschrijving van een onderwijsinstelling. Weigert de huurder dit dan kan de verhuurder de overeenkomst beëindigen.

De Stichting voor Studentenhuisvesting Utrecht (SSHU) stelt in het NRC van 14 juli jl. dat de organisatie de clausule gaat gebruiken en meent dat het studenten zal stimuleren om eerder na te denken over hun huisvesting na hun studie. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) vindt dat het probleem van studenten wordt verschoven naar net afgestudeerden, zij worden hiermee gedwongen weer bij hun ouders te gaan wonen.

Aedes is positief over de nieuwe wetgeving. Studentenwoningen zijn voor studenten. Afgestudeerden die hun woning behouden, bewerkstelligen kamernood voor nieuwe lichtingen studenten. Studentenwoningen kennen doorgaans een lagere huur dan 'gewone' woningen. Na een studie vinden de meeste afgestudeerden een baan, gepaard met een hoger inkomen dan hun studietoelage. Het is ongewenst dat deze starters op de arbeidsmarkt een woning huren die is bedoeld voor studenten met een krappere (studie)beurs.


* Bevordering doorstroming in voor studenten bestemde woonruimte, CorporatieInformatie hv4, d.d. 2 november 2004