Unicef



Unicef heeft 7.300.000 dollar nodig voor hulp aan Libanon 18 juli 2006, Genève - Unicef heeft tussen 18 juli en 18 november 7.300.000 dollar nodig om de door de Israëlische bombardementen getroffen bevolking in Libanon te kunnen helpen.

Foto: R. Haidar/AFP
Foto: R. Haidar/AFP

De humanitaire situatie in met name het zuiden van Libanon verslechtert snel. Naar schatting zijn meer dan 200 mensen door de militaire acties om het leven gekomen en zijn ruim 400 mensen, waarvan circa 30 procent kinderen, gewond geraakt. Vliegvelden, wegen, energiecentrales, bruggen en benzinstations zijn verwoest of beschadigd en ongeveer 400.000 mensen zijn op de vlucht geslagen. De meesten kunnen terecht bij vrienden of familie, maar zo'n 40.000 ontheemden verblijven in scholen en parken. Tot nu toe dienen 70 scholen als toevluchtsoord voor vluchtelingen. Naar verwachting zullen al deze cijfers de komende dagen en weken alleen maar oplopen.

Medicijnen, voedsel, water Samen met andere hulporganisaties en onder leiding van de Libanese autoriteiten biedt Unicef hulp aan de ontheemden. Er wordt onder meer gezorgd voor medicijnen, voedsel, brandstof, generatoren in medische centra en scholen, schoon water, waterzuiveringsmiddelen en toiletten. Unicef wil er ook voor zorgen dat kinderen van vluchtelingen kunnen spelen en leren en dat ze psychologische hulp krijgen. Daarnaast moet worden voorkomen dat kinderen worden misbruikt of uitgebuit, of dat ze gescheiden raken van hun familie.

Unicef verwacht dat het gevraagde bedrag de komende tijd naar boven zal moeten worden bijgesteld.