Productschap Margarine


18.07.2006

Scholingsbehoefte MVO-sector in kaart gebracht

In het voorjaar van 2005 is onder bedrijven in de oliën- en vettensector een scholingsenquête uitgevoerd, met als doel de scholingsbehoefte van medewerkers in de sector in kaart te brengen.

De resultaten van deze schriftelijke enquête zijn verwerkt in een rapportage die in het najaar van 2005 beschikbaar is gekomen. Teneinde een beter beeld te krijgen van de feitelijke scholingsbehoefte is een viertal bedrijven - elk afkomstig uit een ander deel van de sector - nader geïnterviewd. Naar aanleiding van deze interviews en de resultaten van de scholingsenquête zijn enkele suggesties voor vervolgacties opgesteld, die in dit artikel aan de orde komen.

Resultaten
De totale respons was 76% oftewel 24 bedrijven van de in totaal 30 bedrijven hebben de enquête geretourneerd. Bij de bedrijven die hebben gereageerd, zijn in totaal 2.647 werknemers werkzaam.

Uit de resultaten blijkt dat in de MVO-sector relatief veel mensen werken die basisonderwijs dan wel VMBO of MBO als hoogste opleiding hebben (resp.17%, 35% en 34%). Volgens een ruime meerderheid van de bedrijven sluit het feitelijke opleidingsniveau aan bij het gewenste opleidingsniveau. Wel ondervindt bijna de helft van de bedrijven, met name de middelgrote bedrijven, knelpunten bij de werving van nieuw personeel.
Zo'n 78% van de bedrijven heeft een bedrijfsopleidingsplan. Alle bedrijven hebben in 2004 een interne en/of externe opleiding georganiseerd. In 2005 hebben vrijwel alle bedrijven cursussen in de planning opgenomen.
Meer dan 40% geeft aan een scholingsbehoefte te hebben voor wettelijk verplichte zaken (heftruckchauffeur, bedrijfshulpverlening). Eveneens ruim 40% heeft een scholingsbehoefte met betrekking tot kennis over het productieproces en de kwaliteitszorg (kwaliteit en voedselveiligheid) en kennis van grondstoffen.

Via diepte-interviews is meer inzicht verkregen in de scholingsbehoefte bij die bedrijven die hebben aangegeven dat hun werknemers een scholingsbehoefte hebben en/of dat het gewenste opleidingsniveau niet aansluit bij het feitelijke opleidingsniveau.

In deze interviews wordt aangegeven dat bedrijven veelal zelf een systeem van interne (bedrijfs)opleiding hebben of gebruik maken van externe instituten. Waar mogelijk wordt dit afgerond met een officieel erkend certificaat of diploma. Wel blijkt dat bestaande cursussen op het gebied van vetten en oliën veelal op de food- en feed-sector gericht zijn, terwijl de technische toepassingen de komende tijd steeds belangrijker worden (biodiesel, energieopwekking).

Uit scholingsenquête en diepte-interviews blijkt dat er met name behoefte is aan een specifieke cursus waarin kennis over producten, productieprocessen, ketens, toepassingen van oliën en vetten en kwaliteitssystemen centraal staat.

Het bestuur van het productschap heeft in mei 2006 ingestemd met het voorstel lesmateriaal te ontwikkelen dat in de genoemde scholingsbehoefte voorziet. Een projectgroep zal deze ontwikkeling de komende maanden ter hand nemen. Hierbij zal uiteraard nauw worden samengewerkt met deskundigen die ervaring hebben met het ontwikkelen van leermiddelen en met bedrijven in de oliën- en vettensector.

Het streven is om aan het eind van dit jaar een basispakket leermiddelen gereed te hebben.