Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen van de leden Van der Staaij, Koenders, Ormel, Van Baalen en Bakker aan de minister van Buitenlandse Zaken over de Nederlandse zakenman H. van Bilderbeek. Deze vragen werden ingezonden op 3 juli met kenmerk 2050615940.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoorden van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken op vragen van de leden Van der Staaij (SGP), Koenders (PvdA), Ormel (CDA), Van Baalen (VVD) en Bakker (D66) over de Nederlandse zakenman H. van Bilderbeek. (Ingezonden 3 juli 2006).

Vraag 1
Is het waar dat de Nederlandse zakenman H. van Bilderbeek al meer dan anderhalf jaar gevangen zit in een Colombiaanse gevangenis? Kent u de kritiek dat betrokkene ten onrechte wordt verdacht van witwaspraktijken, maar dat de werkelijke achtergrond zou zijn betrokkene te beroven van rechten op een olievondst?

Antwoord
Ja, de heer Hendrik van Bilderbeek, die naast de Nederlandse ook de Colombiaanse nationaliteit bezit, zit sinds september 2004 in voorlopige hechtenis. De door u genoemde kritiek is mij bekend. De betrokkene heeft in verband met de vermeende beroving van de rechten op een olievondst een civiele rechtszaak tegen de Colombiaanse regering aangespannen in de VS waarin 50 miljard dollar schadevergoeding werd geeist. De advocaten van de heer Van Bilderbeek hebben deze aanklacht later echter ingetrokken.

Vraag 2
Kunt u ons informeren over de precieze aanklacht die tegen hem is uitgevaardigd en de huidige stand van zaken in de procesgang?

Antwoord
De heer van Bilderbeek wordt witwassen van geld ten laste gelegd. De behandeling van de zaak tegen betrokkene is nog niet van start gegaan. Van de openbaar aanklager is vernomen dat hij meent te beschikken over overtuigend bewijsmateriaal. Wanneer het proces aanvangt is niet bekend. De Nederlandse ambassade te Bogota blijft deze zaak uiteraard nauwgezet volgen.

Vraag 3
Heeft de Nederlandse ambassade in Colombia in de achterliggende periode de belangen van de heer van Bilderbeek behartigd? Zo ja, op welke wijze? Welke mogelijkheden ziet u om aan te dringen op een snelle en eerlijke rechtsgang?

Antwoord
De Nederlandse ambassade te Bogota verleent vanaf het moment dat de arrestatie bekend werd de heer Van Bilderbeek de gebruikelijke consulaire bijstand. Daarnaast heeft de ambassade zich door de vertegenwoordigers van de heer Van Bilderbeek uitgebreid laten inlichten over de strafrechtelijke en de civiele rechtzaken. Bij de Colombiaanse autoriteiten heeft de ambassade verschillende malen aandacht gevraagd voor de lange duur van het voorarrest van betrokkene. Door de Nederlandse ambassade te Bogota zal tijdens het proces worden toegezien op de naleving van nationaal recht en wordt overwogen nogmaals bij de Colombiaanse autoriteiten onze zorgen te uiten over de lange duur van het voorarrest.


---- --