Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij, mede namens de Minister van Financiën en de Staatssecretaris van Economische Zaken, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Van Bommel en Irrgang over openbaarheid van de besteding van Europese fondsen. Deze vragen werden ingezonden op 27 juni 2006 met kenmerk 2050615700.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoorden van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Zalm, minister van Financiën en mevrouw Van Gennip, staatssecretaris van Economische Zaken, op vragen van de leden Van Bommel en Irrgang over openbaarheid van de besteding van Europese fondsen.

Vraag 1
Wat is uw reactie op het bericht dat de Europese Commissie van plan is om van lidstaten openbaarheid te eisen met betrekking tot de Europese Structuurfondsen?

Antwoord
De Europese Commissie wil het beleid van Europa transparant en zichtbaar maken voor de Europese belastingbetaler. Nederland steunt de Commissie hierin.

Vraag 2
Kunt u bevestigen dat overwogen wordt om het Europees Sociaal Fonds hiervan uit te sluiten?

Antwoord
Uit de concept-implementatieverordening is af te leiden dat het Europees Sociaal Fonds (ESF) niet wordt uitgezonderd, maar alleen dat individuen die deelnemen aan door ESF gesubsidieerde programma's niet met naam genoemd zullen worden . Alleen de primaire begunstigden (zoals bijvoorbeeld Onderzoek & Ontwikkeling fondsen) waaraan subsidie wordt toegekend, zullen worden gepubliceerd.

Vraag 3
Bent u bereid om in dit kader bij de Europese Commissie erop aan te dringen dat deze openbaarheid betrekking moet hebben op het geheel aan Europese fondsen, dus inclusief het Europees Sociaal Fonds? Indien ja, welke stappen bent u bereid te zetten nog voordat de Europese Commissie een officieel initiatief heeft genomen? Indien neen, waarom niet?

Antwoord
De onder vraag 2 aangegeven bepaling is toereikend voor de transparantie: elke begunstigde wordt genoemd zonder dat individuele deelnemers aan door ESF gesubsidieerde trainingen openbaar worden, hetgeen uit privacyoogpunt ook geen goede zaak zou zijn.

Vraag 4
Kunt u aangeven hoe de Nederlandse regering de aankondiging gaat invullen dat Nederland op unilaterale basis meer verantwoordelijkheid gaat nemen voor de rechtmatigheid van de bestedingen van EU-gelden in Nederland?

Vraag 5
Kunt u aangeven wat de status is van de haalbaarheidsstudie naar de mogelijkheid voor een "verklaring van de nationale regering van een lidstaat dat de zaken netjes op orde zijn"?

Antwoord
Het kabinet heeft begin 2006 het initiatief genomen tot een mogelijke invoering van een nationale verklaring in Nederland. De nationale verklaring is een verklaring op politiek niveau over de rechtmatigheid van transacties en het functioneren van de systemen voor financieel beheer van de EU-fondsen in gedeeld beheer. De komende maanden zal de nationale verklaring verder technisch worden uitgewerkt. De Tweede Kamer zal in het najaar - of zo mogelijk eerder - worden geïnformeerd over de invoering van een nationale verklaring.

Vraag 6
Bent u bereid om, in navolging van de eerdere unilaterale stappen van de Nederlandse regering met betrekking tot de Europese financiën, ook op unilaterale basis volledige transparantie te garanderen over de Europese fondsen die in Nederland worden uitgegeven, en jaarlijks informatie te publiceren over de ontvangers, de projecten en de bedragen? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord
Met de bovengenoemde invoering van een nationale verklaring vergroot Nederland op unilaterale basis reeds de transparantie in de uitgaven van de Europese Fondsen. Van het gedetailleerd aangeven van de begunstigden en welke bijdragen zij uit welke Europese fondsen ontvangen meent het kabinet dat, naast de privacyoverwegingen, de toegevoegde waarde hiervan echter onvoldoende is. De reden is dat de administratieve lasten te groot zijn gezien het aantal projecten en begunstigden en de beperkte mogelijkheden om na te gaan welke Nederlandse partijen middelen ontvangen.


-----------------------
"Obligated is the publication (electronically or otherwise) of the list of beneficiaries, the names of the operations and the amount of public funding allocated to the operations. Participants in an operation of the ESF shall not be named."


---- --