Dienstenbond CNV

Succesvolle protestoptocht AH DC medewerkers
17-07-2006

Ongeveer 250 medewerkers van de distributiecentra van Albert Heijn protesteerden afgelopen maandag voor het hoofdkantoor in Zaandam. De protestbijeenkomst was het gevolg van stukgelopen CAO-onderhandelingen. Zo wil Albert Heijn haar distributiemedewerkers slechts anderhalf procent loonsverhoging geven, terwijl CNV Dienstenbond er twee eist. Ook de eis van CNV Dienstenbond om flex-medewerkers en uitzendkrachten gelijk te behandelen als vaste krachten, wordt door de directie van Albert Heijn genegeerd.

Met bussen kwamen de medewerkers vanuit het hele land naar Zaandam. Ze verzamelden zich bij het distributiecentrum ter plekke om vervolgens in optocht op te trekken naar het hoofdkantoor. In de bontgekleurde stoet vol vlaggen, balonnen en protestborden bleek de vastberadenheid van de medewerkers groot te zijn. CNV onderhandelaar Fedde Monsma voelde zich daardoor gesterkt. ,,We zijn misschien wel uitgepraat, maar dat betekent niet dat we niks te zeggen hebben, zo sprak hij de menigte toe toen die bij het hoofdkantoor is aan kwam.

De medewerkers hadden ook nog wel een boodschap voor de directie: ,,Hé Albert Heijn, ze zeggen dat je bent veranderd, zo zongen ze. Voor Monsma is de grote betrokkenheid van de medewerkers het teken op de goede weg te zijn. De bestuurder noemt de actie ook een groot succes: ,,We hebben een heel duidelijk signaal afgegeven. We hebben met zijn allen op de stoep de werkgever verteld waar het om ging. Nu is Albert Heijn aan zet. Wij gaan in ieder geval door met het voorbereiden van meer acties voor het geval de supermarktketen niet meebeweegt. Dat kunnen ludieke of stiptheidsacties zijn of in het uiterste geval ook werkonderbrekingen en stakingen. Dan zullen de schappen wél echt leegraken.

Waarschijnlijk zal dat pas half augustus, na de zomer gebeuren. Tenzij Albert Heijn eerder iets van zich laat horen, natuurlijk.